Werner Schlosser
2019 - week 46

Mega popquiz

Erg leuk dat Broadcast Magazine me de gelegenheid gaf om een week lang deze rubriek te vullen. Een uitgesproken gelegenheid om jezelf eens lekker zakelijk te profileren, zou je denken, maar zo zit ik niet in elkaar. En dus houd ik ook deze laatste column persoonlijk.

Ik heb een mooi weekend voor de boeg. Vanavond neem ik deel aan de Radio 10 Top 4000 Popquiz. Een thuiswedstrijd, in De Flint in Amersfoort. Hoewel, wedstrijd… Ik doe vaker mee aan popquizzen. Vaak als onderdeel van bloedfanatieke teams, waarin elk lid zijn (tja, zelden haar) specialisatie heeft.
In mijn geval jaren ’80 pop en jaren ’90 rock. Op die manier is de kans het grootst dat alle fragmenten geraden worden en de quiz gewonnen. Maar deze keer ga ik vooral voor een gezellige avond. Ik kreeg deelname aan de quiz cadeau toen ik onlangs vijftig werd en mocht een eigen team samenstellen.

Ik koos voor vier vrienden met wie ik begin jaren ’90 radio maakte bij Unique FM in Heumen, bij Nijmegen. Wat hebben we destijds veel gelachen! We zien elkaar veel te weinig, dus dit was een mooie gelegenheid. Eerst samen eten, dan veel lol tijdens de quiz en vervolgens glorieus verliezen van die fanatieke teams. Helemaal prima!

Morgen loop ik mijn eigen race. Dan is weer de Mega Platen en CD Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 500 stands, veelal met vinyl. Die kan ik dus alvast links laten liggen. Ik ben vooral op zoek naar CD-singles. Daarvan kun je er nooit genoeg hebben, al heb ik er al een paar duizend.

Die kocht ik vooral in muziekwinkels in Nijmegen en Londen. De Engelse hoofdstad bezocht ik een paar keer met dezelfde vrienden met wie ik vanavond de popquiz doe. Lekker door de bakken bladeren, terwijl het winkelpersoneel op vol volume lang uitgesponnen tapijten van noise, feedback en piepknorgeluiden op je afvuurt. Omdat ze daar zelf zo van genieten.

Heerlijk om dat te trotseren en na een tijdje voor een paar grijpstuivers wat leuke ‘not for sale’ (…) promootjes op de kop te tikken. Daar ga ik ook voor naar de platenbeurs, al komt het steeds vaker voor dat ik meer uitgeef aan de entree dan aan daadwerkelijke aankopen.
Nee, dan de nerdy muzieksite Discogs, waar ik tegenwoordig ook regelmatig ontbrekende collectie-items aanschaf. Negen van de tien keer zijn de verzendkosten hoger dan de prijs van het singletje. Maar het is sterker dan ik, en ik hoop dat dat zo blijft.
Een weekend dus, waarin volop ruimte is voor mijn twee passies: muziek en media. Ik voel me bevoorrecht dat ik van die twee ook mijn werk heb kunnen maken. Geen betere manier om je werk met plezier te doen, en goed te doen.

Werner Schlosser
Muziek- en mediadeskundige

De week van Werner Schlosser

2019 - week 46