Robin Muurling
Freelance kijkcijferanalist
2024 - week 17

Kijkcijferkoningen

Morgen is het Koningsdag. Een vriend van mij woont aan de Amsterdamse Westerstraat en daar wordt het altijd leuk én druk, zowel vanavond als morgen. Ik ga daar ook dit jaar weer heen.

Of je nu voor of tegen de monarchie bent, het koningshuis staat vaak garant voor hoge kijkcijfers. Morgenochtend zendt de NOS het koninklijk bezoek aan Emmen uit. Deze verslagen trokken in 2022 en 2023 ruim twee miljoen kijkers, hoewel dat in de jaren daarvóór behoorlijk varieerde. Drie jaar geleden deed ik bij de NOS een kleine analyse van kijkcijfers van een ander belangrijk moment: de Dodenherdenking op de Dam. Ik keek of er verband was tussen wie een toespraak gaf én de rol van het weer met de kijkdichtheid.

Het was toen vlak vóór 4 mei 2021 en een jaar daarvoor trok de Dodenherdenking bij de NOS enorme kijkcijfers, toen de koning sprak op een lege Dam tijdens de coronapandemie. De conclusie bij die (lineaire regressie-)analyse was vooral dat ‘windkracht’ een zeer belangrijke voorspelfactor was bij die kijkcijfers, zelfs zó dat je wel een goede kijkcijfervoorspelling zou hebben als je de windkrachtvoorspelling maal 1 miljoen zou doen.

Omdat 4 mei 2021 een weersvoorspelling had met windkracht 6 (wat ook wel redelijk bleek te kloppen), grapte ik vooraf: we gaan dit jaar dus weer 6 miljoen kijkers trekken. Dat geloofde ik niet echt omdat het om een erg kleine steekproef aan data ging, maar het gebeurde toch bijna! Vast en zeker dankzij de windkracht die dag, maar ook dankzij de spreker die op NPO 1 nog net iets meer kijkers trok dan een jaar eerder de koning deed: André van Duin. Willem-Alexander is koning der Nederlanden maar op tv moet hij die eer delen met André van Duin, dé koning der kijkcijfers (niet alleen bij deze gebeurtenis).

Tot slot: er zijn natuurlijk ook wat series gemaakt over koninginnen. De serie Juliana trok in 2009 gemiddeld 1,2 miljoen kijkers, wat helemaal prima was voor het vrij late tijdstip. Nóg meer kijkers waren er begin 2012 voor de serie Beatrix, oranje onder vuur: gemiddeld ruim 1,7 miljoen. Sinds kort is er de serie Máxima op Videoland. Ik weet niet hoeveel mensen deze serie al hebben bekeken, maar ik verwacht niet dat die cijfers teleurstellen en dan druk ik me zacht uit. Dus leve de koning, maar, kijkend naar kijk- en streamcijfers toen en nu, vergeet ook niet te roepen: leve de koningin! Hoera!

Robin Muurling
Freelance kijkcijferanalist
 

De week van Robin Muurling

Freelance kijkcijferanalist
2024 - week 17