Werner Schlosser
2019 - week 46

Muziekmissie

We zijn de tweede eeuw van de radio ingegaan. Of waarschijnlijk is ‘audioaanbod’ een toekomstbestendiger term. Ik realiseerde me op 6 november dat ik van die eerste honderd jaar er dertig zélf actief met radio bezig ben geweest.

Ik moet eerlijk zeggen dat het altijd een hobby gebleven is, op lokaal niveau. Met een (hele) kleine, maar fanatieke schare luisteraars. Ik maakte het hen dan ook niet makkelijk, door alleen maar nieuwe muziek te draaien. Dat was nu eenmaal mijn missie: mensen met nieuwe liedjes en artiesten in aanraking brengen.
Elke week weer stopte ik al mijn creativiteit in dat programma, waarvan achtereenvolgende namen als ArtyShock en Carte Blanche zorgvuldig gekozen waren en niets aan duidelijkheid te wensen overlieten. Dit was míjn speeltuin.
Wel legde ik als perfectionist de lat steeds hoger voor mezelf, met als gevolg dat ik uiteindelijk 25 uur per week bezig was met die twee matig beluisterde uurtjes. En al werd het programma op het laatst door tien lokale omroepen uitgezonden, ik vond 25 uur wel een erg grote hap uit het eindige aantal uren dat in een week gaat. Daarom besloot ik eind 2016 met pijn in het hart met radio maken te stoppen.

Daarvoor in de plaats begon ik mijn muziekblog Carte Blanche Music. Zo kon ik mijn missie toch voortzetten. En om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken, maakte ik Engels de voertaal. Dat werkt, want elke artiest waar ik over schrijf, kan mijn berichten en social media posts nu delen, en dat gebeurt ook veelvuldig.
Daar moet ik wel bij aantekenen, dat ik inmiddels dertig uur per week aan mijn blog besteed, dus wat dat betreft had ik beter met radio bezig kunnen blijven. Ik bereik nu echter meer mensen, en als missionaris wil je met je boodschap nu eenmaal zoveel mogelijk zieltjes bereiken.
Waar ik die dertig uur dan aan besteed, vraag je je misschien af? Om te beginnen, is het muziekaanbod, via alle mogelijke kanalen, immens. Daar zal ik deze week nog wel wat over schrijven, vermoed ik. De eerste selectie komt terecht in mijn Spotify playlist, die door veel radiomakers gevolgd wordt. Daaruit maak ik een strengere selectie voor mijn twee blogjes per (werk)dag.
In elk van die tien aanbevelingen wil ik ook echt wel wat informatie verwerken, dus dat vergt de nodige research. En als niet-native Engelsman ram je die stukjes er uiteindelijk ook niet zomaar uit. Tot slot gaat nog best veel tijd zitten in het online zetten van de blogs en het ‘aankeilen’ daarvan via Twitter en Facebook.

Het afgelopen weekend ben ik dus weer lekker bezig geweest met het schrijven van mijn muziektips, die in de loop van deze week op het blog verschijnen. Je bent van harte welkom om mee te lezen en luisteren, en wie weet zelfs te liken, delen en/of volgen. Spread the music!

Werner Schlosser
Muziek- en mediadeskundige

De week van Werner Schlosser

2019 - week 46