Top 5 podcasts
dinsdag 23 april 2024

Top 5 podcasts

Wikipedia legt uit dat een podcast een soort audioprogramma is dat je kunt downloaden en beluisteren wanneer je maar wilt. Het woord ‘podcast’ is een combinatie van ‘iPod’ en ‘broadcast’, wat ‘uitzenden’ betekent in het Engels.

Dit type uitzending werd vooral populair met de komst van draagbare mp3-spelers zoals de iPod, en is geliefd bij mensen die graag radio maken. Podcasts zijn heerlijk te luisteren tijdens het wandelen door de regen met je regenjas, maar ook voor thuis op de bank of in de trein. Je hebt alleen een telefoon en oordopjes nodig. Maar wat zijn nu een aantal populaire podcasts?

De Taxioorlog

De Nederlandse podcast De Taxioorlog duikt in een onbekend conflict in Amsterdam. Journalist Sander ’t Sas brengt je terug naar het begin van de Amsterdamse taxioorlog in 2000. Een groep oplichters daagde het monopolie in de taximarkt uit, met alle gevolgen van dien. Het verhaal brengt schokkende details aan het licht, zoals de betrokkenheid van georganiseerde misdaad en de dappere inzet van enkele sleutelfiguren. Deze podcast geeft je een boeiende blik op de schaduwzijden van de stad. Een super podcast om te luisteren tijdens een wandeling door de regen met je regenjas voor heren.

Dreamtown

Dreamtown: The Story of Adelanto vertelt het verhaal van een klein, slaperig woestijnstadje dat plotseling tot leven komt. Dit gebeurt nadat het lokale bestuur besluit om de teelt en verkoop van legale (medicinale) cannabis mogelijk te maken, dankzij een nieuwe wet in Californië. Al snel stroomt het geld binnen, maar dat trekt ook corrupte ambtenaren, undercover FBI-agenten, een miljardair met grote plannen voor het gebied, een mogelijk vermoorde Russische oligarch en beroemdheden zoals Mike Tyson aan. In de podcast neemt David Weinberg je mee door een reeks kleurrijke figuren en bizarre gebeurtenissen in wat een echte wildwestverhaal wordt.

Believe in Magic

Believe in Magic is een boeiende BBC-podcast die het verhaal vertelt van Megan Bhari, een Britse tiener die ondanks haar ernstige ziekte, zich inzette voor liefdadigheid. Ze werd gesteund door haar favoriete boyband en duizenden online volgers. Maar toen haar moeder een crowdfunding campagne begon voor een levensreddende behandeling, ontstonden er twijfels over de echtheid van hun verhaal. Journalist Jamie Bartlett duikt in dit raadselachtige mysterie, en brengt nieuwe feiten en verrassende ontwikkelingen aan het licht.

Stad in Oorlog

In de VPRO-podcast Stad in Oorlog verkennen verslaggevers Michiel Driebergen en Edwin Koopman het leven in Charkiv, Oekraïne, een jaar na het begin van de oorlog. Ze nemen je mee naar het centrum van het conflict, waarbij de stad zelf als het ware het verhaal vertelt. Met indrukwekkende verhalen van de inwoners en unieke perspectieven, biedt deze podcast een diep inzicht in hoe de oorlog het alledaagse leven beïnvloedt.

Weg

In 2021 ontdekte ik de prachtige podcast Weg van Sofie Verschueren. Sofie heeft een roerige tijd achter de rug. In mei 2018 was ze in verwachting van haar derde kind, maar ze verloor het na enkele weken, gevolgd door een zware medische nasleep. Rond dezelfde tijd werd ze onverwacht ontslagen bij de radio, waar ze meer dan tien jaar had gewerkt, zonder enige vorm van dank voor haar inzet. Op de dag dat ze solliciteerde voor een nieuwe baan, moest haar partner plotseling geopereerd worden na een ongeval. Ondertussen probeerde ze weer zwanger te raken, maar kreeg te horen dat ze onvruchtbaar was. Alsof dat nog niet genoeg was, verloor ze eind november haar broer die zelfmoord pleegde. Tegen alle verwachtingen in werd ze toch weer zwanger en haar dochter Rosalie werd drie maanden te vroeg geboren, wat resulteerde in een lang ziekenhuisverblijf. Net toen ze thuis kwam met Rosalie, brak de coronapandemie uit. In haar podcast deelt Sofie haar ervaringen en hoe ze met al deze verliezen omging.

Bericht delen