Mari Carmen Oudendijk
2019 - week 43

Het verschil van Weert-Jan Weerts

Het viel me op dat deze column veelal een eerbetoon is aan de columnist zelf. Logisch, want gevraagd. Toch wil ik graag deze ruimte schenken aan vijf bijzondere mensen. Zij maken of hebben een verschil gemaakt, door mensen in verbinding en beweging te brengen. Deze maandag zet ik graag Weert-Jan Weerts in de spotlight.

De foto hieronder was de allereerste van een campagne die zijn weerga niet kende. Zittend in rolstoel aan de kade – met zijn vrouw en zoon – tijdens de eerste Amsterdam City Swim in 2012, was hun strijd tegen ALS al volop gaande. Slechts communicerend met zijn ogen waar nog enorme levenslust uit sprankelde maar verder tot weinig antwoord in staat, was hij zich toen al bewust dat de Amsterdam City Swim geen eendagsvlieg was.

weertjan300

Maar diezelfde ogen lieten soms ook zijn frustratie zien. Elke dag vielen spierfuncties in zijn lichaam uit, met tot onvermijdelijk gevolg de dood. De gemiddelde levensduur na diagnose van ALS is 3-5 jaar, maar Weert-Jan heeft nog een paar jaar bonustijd gekregen. Tijdens zijn gevecht met de ziekte werd zijn onvoorwaardelijke strijdlust en doorzettingsvermogen pas echt duidelijk.

Na zijn diagnose heeft Weert-Jan de ziekte ALS aan ons uitgelegd en nam hij meteen het voortouw tot actie. De professionaliseringslag die volgde, heeft veel bewustzijn, aandacht en geld opgeleverd voor onderzoek naar de oorzaak en remedie van deze verwoestende ziekte. Weert-Jan werd onbedoeld een voorbeeld voor andere ALS-patiënten. Hij bezocht ALS-symposia waar ook ter wereld, maakte zich hard voor internationale samenwerking en zette aan tot campagnes en fondsenwerving, zoals de Amsterdam City Swim.

Met de dood in het vooruitzicht bleef hij vechten om ALS meer bekendheid te geven en inspireerde hij zijn familie, vrienden en medemens om zijn actie in strijd tegen de ziekte ALS voort te zetten. Als je dit leest, is hij overleden, al bijna zes jaar. Laat zijn levensmotto je inspireren op deze dag: je kunt niet meer dagen aan het leven toevoegen, maar wel meer leven in de dagen stoppen. Doneren kan via Stichting ALS, IBAN NL50INGB0000100000

Mari Carmen Oudendijk