Mari Carmen Oudendijk
2019 - week 43

Het verschil van Leidy Zijlstra

Het viel me op dat deze column veelal een eerbetoon is aan de columnist zelf. Logisch, want gevraagd. Toch wil ik graag deze ruimte schenken aan vijf bijzondere mensen. Zij maken of hebben een verschil gemaakt, door mensen in verbinding en beweging te brengen. Deze vrijdag zet ik graag Leidy Zijlstra in de spotlight.

Leidy klein

Als Leidy Zijstra de kamer in komt, staat daar een modern jonge vrouw, met haar grote bos krullen waaronder een stralende glimlach. Ze vult de ruimte met vrolijkheid en positieve energie. “Dat is mijn oude ziel”, grapt ze.
Maar zou leuk was haar verleden niet. Als Colombiaans meisje van twee werd zij door haar Nederlandse ouders liefdevol opgevoed. Maar in haar pubertijd gaat het mis. Leidy blijkt zeer gevoelig voor prikkels uit haar omgeving en kampt met een negatief zelfbeeld. In haar onzekerheid klampt ze zich vast aan een hardnekkige sportverslaving. Ze wil niets meer voelen. Anorexia en boulimia brachten Leidy tot dichtbij de afgrond en bijna erin.
Leidy met hond klein

Daar waar alle hulpverleners haar niet meer wisten te bereiken en de hoop opgaven, brachten dieren uitkomst. Haar honden Vida en Rayo – Leven en Bliksem – werden haar hulplijn. Dankzij hun onvoorwaardelijke aandacht en steun lukte het Leidy om uit de hulpverlening te komen en op zichzelf te gaan wonen. Haar band met haar honden deed haar ontdekken waar ze écht goed in is.
Leidy werkt nu als honden- en lifestylecoach en zet haar talent in om, zoals zij zegt, “mensen liefdevol op zichzelf terug te werpen, zodat ze zich vanuit eigen kracht weer kunnen verbinden met zichzelf.”
Soms moet je even helemaal terug naar af, om opnieuw te kunnen beginnen.

Mari Carmen Oudendijk
Journalist/presentator