Mari Carmen Oudendijk
2019 - week 43

Het verschil van Romana Kosic

Het viel me op dat deze column veelal een eerbetoon is aan de columnist zelf. Logisch, want gevraagd. Toch wil ik graag deze ruimte schenken aan vijf bijzondere mensen. Zij maken of hebben een verschil gemaakt, door mensen in verbinding en beweging te brengen. Deze donderdag zet ik graag Romana Kosic in de spotlight.

ROMANA KOSIC nieuw
Met een boodschappentas vol groenten en fruit loopt ze de keuken in, doet elegant haar schort voor en legt voorzichtig een snijplank op het aanrecht. Romana Kosic vond in Nederland een veilig onderkomen nadat ze tijdens de oorlog in Joegoslavië haar geboorteland Kroatië werd uitgezet. Ook met een boodschappentas, gevuld met kleren.
Dat veilig onderkomen was sober en stond in schril contrast met wat zij achterliet. Van alles naar niets. Je zou er ziek van worden. En dat werd Romana. Zich overeind houdend met medicijnen bedacht ze: dit moet anders.
De natuur bracht uitkomst. Romana schakelde over op plant based food net als Novak Djokovic en Lewis Hamilton. “Verse groenten en fruit geeft jou voor gezond leven alles”, zegt ze in Máxima Nederlands. Terwijl ze praat, beweegt ze soepel door de keuken, snijdt julienne, glaceert een halve ui in kokosolie en gooit hond Cèzar een stukje wortel toe. Ook hij is over.

PUMPKIN SOUP klein
Romana laat zien dat je bent wat je eet. En weet als geen ander dat eetgewoontes veranderen moeilijk is. Maar ze houdt vrolijk vol. “Wacht maar tot ik klaar ben”, lacht ze, “gaan we lekker eten a-la-Romana.”

Mari Carmen Oudendijk
Journalist/presentator