Mari Carmen Oudendijk
2019 - week 43

Het verschil van Josette Keegstra

Het viel me op dat deze column veelal een eerbetoon is aan de columnist zelf. Logisch, want gevraagd. Toch wil ik graag deze ruimte schenken aan vijf bijzondere mensen. Zij maken of hebben een verschil gemaakt, door mensen in verbinding en beweging te brengen. Deze dinsdag zet ik graag Josette Keegstra in de spotlight.

Op een bijzonder terrein in de Wassenaarse duinen staat het woonhuis dat schrijver Tommy Wieringa ooit het Spiegelhuis doopte. Hier woont psychologe Josette Keegstra met haar man Kees en kat Boris.

josette493

Met trots vertelt Josette over hun bijzondere woonwerkhuis, dat Kees heeft ontworpen en gebouwd. Hij is architect en bedacht voor beiden een eigen entree leidend naar ieders eigen woongedeelte, werkkamer en bibliotheek. Met daartussen hun gezamenlijke keuken en slaapkamer. “Zo slim”, vindt Josette, “zo is er ruimte voor jezelf én ruimte voor samen.” Fantastisch. Het met bewondering spreken over de kwaliteiten van een ander tekent haar als persoon. Alles om de kracht in mensen naar boven te halen.

spiegelhuis2

Na haar actieve carrière, waarin zij kennis en kunde inzette om mens, bedrijf of overheden inzicht te geven in eigen ‘denken en doen’, ontvangt zij nog af en toe. In haar werkkamer, op links. Daar luistert zij. Serveert zelfgemaakte soep en ‘albóndigas’.

Daar duidt zij, geeft richting of handvatten waarmee ze haar gesprekspartner laat inzien wat er schuurde. Liefdevol schaalt zij de gekte in ons leven terug naar de menselijke maat. Dus zonder ego en zonder masker, in alle rust. In die werkkamer gééft Josette. Zonder ooit iets terug te vragen.

Mari Carmen Oudendijk
Journalist/presentator