Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (35)
Zondag 14 juni 2020

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (35)

Cameraman Jan Rein Hettinga schrijft in verband met het coronavirus zijn Dagboek van een ZZP’er in crisistijd. Dit is aflevering 35, met als titel Dag 100.

Zaterdagmiddag heb ik oliebollen gebakken. Het was 26 graden, maar ik heb mezelf wijs gemaakt dat het rond het vriespunt moest zijn. In de schuur vond ik een oude vuurpijl en onder de trap stond nog een fles champagne uit betere tijden. Na het gourmetten keken we naar de oudejaarsconference van Claudia de Breij, die ik toch nog niet gezien had. Om twaalf uur ’s nachts heb ik de kinderen uit bed gehaald, Abba opgezet en met mijn lieve lief het nieuwe jaar feestelijk ingeluid.

Laten we gewoon opnieuw beginnen. Of zullen we doorspoelen naar 2021? Misschien is dat nog beter. Als ik een knalrode bodywarmer had en een grijze Delorian, met een flux capacitor, dan zou ik het liefst vijfentwintig kilo terugvliegen, naar 1994… Toen ik ook nog haar had, woest aantrekkelijk was en met een hele carrière als succesvol cameraman voor de boeg.

Het is vandaag dag 100, sinds ik op 13 maart begon met mijn Dagboek van een ZZP’er in crisistijd. Dit is de 35e bijdrage. Er is niet veel feestelijks aan. Als ik door mijn eigen verhalen van de afgelopen veertien weken blader, dan lees ik dat mijn humeur alle kanten opgevlogen is. Er is veel gebeurd, maar tegelijkertijd ook niet. Wat ik half maart schreef is vandaag nog steeds relevant. Ik vond het vreselijk dat er van de ene op de andere dag geen werk meer was voor zoveel freelancers en dat vind ik nog steeds. Tot op de dag van vandaag kan ik niet accepteren dat zoveel creativiteit thuis zit en dat we niet in staat zijn om dat vliegwiel snel een nieuwe zet te geven. De tijd staat stil en ik probeer al drie maanden krampachtig om de grote wijzer vooruit te duwen.

Natuurlijk zitten er positieve kanten aan het hele coronaverhaal. Ik heb nog nooit zoveel tijd en aandacht gehad voor het thuisfront. Ik heb nieuwe dingen geprobeerd en van alles geleerd op het gebied van editing, websites bouwen, offertes maken, zakelijke teksten schrijven enzovoort. Ik zit niet stil. Heb contact met allerlei mensen in het wereldje. Probeer zichtbaar te blijven en elke dag of op zijn minst iedere week iets te doen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Daar zie ik heus wel de voordelen van in, maar ik loop ook tegen muren op en leer mezelf van mijn mindere kanten kennen.

Heb Lief!

In tijden van crisis ontdek je wie je ware vrienden zijn. Inmiddels is heel helder wie er voor mij is en van wie ik niet zoveel hoef te verwachten. Dan heb ik het niet alleen over directe opdrachten, maar ook over goede gesprekken en empathie. Het is niet erg dat niet iedereen mij hier een aai over de bol komt geven. Dit is geen oproep, maar de simpele constatering dat oprechte interesse, nieuwe kansen en aangeboden hulp soms uit onverwachte hoek komen of van mensen die zelf tot over hun oren in de shit zitten.

100 dagen lang heb ik alle begrip getoond voor de maatregelen die zijn genomen. Heb ik mijn best gedaan om me neer te leggen bij dingen waar ik geen invloed op kon uitoefenen en ondertussen keihard geprobeerd om te ondernemen waar mogelijk. Ik ben er klaar mee om dat te doen met mijn handen op de rug gebonden. Ik wil door! Het liefst zou ik willen dat het net zo abrupt stopt als het begonnen is. Liefst nu direct. Vandaar een jaarwisseling van 13 op 14 juni. Je moet immers alles proberen wat je proberen kan, ook al is het op voorhand een vrij kansloze missie.

Start Happy New Year van Abba. En jullie ook nog de allerbeste wensen. Gelukkig nieuwjaar!

Jan Rein Hettinga

Lees hier de eerdere edities

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (34)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (33)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (32)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (31)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (30)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (29)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (28)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (27)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (26)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (25)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (24)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (23)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (22)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (21)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (20)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (19)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (18)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (17)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (16)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (15)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (14)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (13)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (12)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (11)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (10)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (9)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (8)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (7)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (6)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (5) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (4)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (3) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (2) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (1) 

Bericht delen