Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (23)
dinsdag 28 april 2020

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (23)

Cameraman Jan Rein Hettinga schrijft in verband met het coronavirus zijn Dagboek van een ZZP’er in crisistijd. Dit is aflevering 23, met als titel Koningsdag.

2008 Franeker
2011 Thorn
2012 Rhenen
2013 Amsterdam
2014 De Rijp
2015 Dordrecht
2016 Zwolle
2017 Tilburg
2018 Groningen
2019 Amersfoort

En gisteren had ik in Maastricht moeten zijn. Het zou dan de elfde keer zijn dat ik de viering van Koningsdag in beelden mocht vangen. Al die jaren had ik de eer om, voor de rechtstreekse uitzending van de NOS, met een draadloze camera op de route mee te lopen met de Koninklijke familie. Voor mij absoluut een hoogtepunt in het jaar. De ene keer met mijn vrienden van het facilitaire bedrijf NEP en de andere keer met de kameraden United, maar altijd met regisseur Jan de Roode, producers Mike van Breemen en Andy Doctor en de vaste opnameleiders Tommy Byrne en Bertus Holkema.

Om dit geweldige feest van dichtbij mee te maken en onderdeel te zijn van zo’n technische mega-operatie heb ik altijd mijn privéleven op deze bijzondere dag aan de kant geschoven. Telkens weer moest mijn vrouw in haar eentje met de kinderen en een paar dozen rommel naar de plaatselijke vrijmarkt. Dit jaar bleef de doos met te verkopen spulletjes op zolder staan.

koningsdag2020reinonline564

En ik… ik was gisteren niet in nette werkkleding en een nieuwe zwarte broek, maar voor het eerst van top tot teen gehuld in oranje. Ik heb Koningsdag 2020 gevierd in Groningen. Al om zeven uur ’s ochtends stond ik op een groot bouwproject, waar ze mijn inzet wel konden gebruiken. Niet dat ik me nu al heb laten omscholen tot kraanmachinist of lasser; ik was daar als fotograaf, om een reportage te maken van hardwerkende bouwers.

Voor die mensen maak ik een diepe buiging. Hun werk is behoorlijk ingewikkeld in deze coronatijd. Het is in veel gevallen knap lastig om rekening te moeten houden met de anderhalve meter maatregel. Ook zelf heb ik ervaren hoe moeilijk het is om de hele tijd voldoende afstand te nemen. Het zit stomweg niet in ons systeem. Als je druk bent, dan ga je vroeg of laat ergens de mist in. Er is bovendien niet altijd genoeg ruimte op een bouwplaats. Soms is het veiliger om even dicht bij elkaar te staan en het risico van besmetting voor lief te nemen. Het viel me wel op hoe het al bij iedereen in het systeem zit. De meeste mensen doen echt hun stinkende best, maar het blijft een hele gekke en totaal onnatuurlijke toestand.

Afijn. Om zes uur ’s avonds plofte ik op de bank met een welverdiend Coronabiertje en zag ik op televisie hoe de koning zijn verjaardag had beleefd. Ik hoop vurig dat hij en ik het volgend jaar op Koningsdag alsnog naar Maastricht kunnen gaan. Het oude normaal spreekt mij toch meer aan dan het nieuwe normaal.

Jan Rein Hettinga

Lees hier de eerdere edities

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (22)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (21)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (20)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (19)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (18)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (17)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (16)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (15)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (14)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (13)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (12)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (11)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (10)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (9)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (8)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (7)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (6)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (5) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (4)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (3) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (2) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (1) 

Bericht delen