Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (15)
donderdag 2 april 2020

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (15)

Cameraman Jan Rein Hettinga schrijft in verband met het coronavirus zijn Dagboek van een ZZP’er in crisistijd. Dit is aflevering 15, met als titel Persconferentie.

Net als ruim 7,5 miljoen andere Nederlanders zat ook ik, afgelopen dinsdag om zeven uur, met mijn gezin voor de buis om te kijken naar de persconferentie van premier Rutte. De kinderen zullen dit nooit vergeten en zij gaan later vast nog vaak vertellen over het gekke jaar 2020. Ook de komende vier weken zijn we op elkaar aangewezen. Dat is het leuke van de hele situatie waarin we zijn beland.

Eindelijk hebben we tijd en alle aandacht voor elkaar. We spelen elke avond spelletjes. Ondanks het feit dat ik al vijftien potjes op rij niet meer kan winnen van mijn zoon met Stratego, blijft het iedere keer weer spannend. Ik kan me niet heugen dat we zo vaak met z’n vieren aan tafel zaten. Met mijn dochter ben ik al een paar keer op ‘berenjacht’ gegaan en hoewel ze daar eigenlijk al te groot voor is hebben we samen de grootste lol.

Terug naar die persconferentie. Als cameraman en televisiemaker kijk ik vol verbazing naar de banner achter de sprekers. Ik ben blijkbaar zelf ook geen goede strateeg, maar welke communicatiedeskundige heeft bedacht om daar met grote letters ‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’ op te laten printen? In het mediumshot en op heel veel foto’s staat nu: ‘samen krijgen we corona.’ Het begin en einde van de zin valt weg in een keurig kader. Het valt me sowieso iedere keer op hoe klungelig en armoedig zulke belangrijke momenten in beeld worden gebracht.

Niks ten nadele van de collega’s die daar staan en dit zo netjes mogelijk doen, maar is het echt niet mogelijk om daar een paar extra camera’s neer te zetten? In Hilversum staan hele schappen vol met werkloze camera’s en er zijn honderden cameramensen beschikbaar die graag hun steentje willen bijdragen. Waarom wordt zo’n historische gebeurtenis slechts met één camera geregistreerd? Ze stofzuigen een beetje heen en weer naar de verschillende sprekers en moeten een heel ruim shot maken om de doventolk in beeld te houden?

En waarom houden we niet een of zelfs twee kanalen van de publieke omroep vrij om zulke belangrijke persconferenties integraal (en inclusief alle vragen van verslaggevers) uit te zenden? Op het ene kanaal voor de gewone kijker en op een ander kanaal met de doventolk in beeld. Zo moeilijk is dat toch niet? Die dame hoeft toch niet de hele tijd staan te hamsteren achter onze minister president. Dat kan prima in een picture in picture.

Stel dat het gaat om het aantal mensen in de ruimte, dan neem gewoon een grotere ruimte. Er zijn telelenzen genoeg. En als iedere nieuwsorganisatie liefst haar eigen keuzes wil maken, dan geef je iedereen alle beelden van de verschillende camera’s in de zaal los en kan elke zender zijn eigen regie voeren. Zo moeilijk is dat niet. We leven immers in 2020, het tijdperk van de onbegrensde mogelijkheden… Oh, nee. Die tijd is voorbij.

Jan Rein Hettinga

Lees hier de eerdere edities

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (14)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (13)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (12)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (11)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (10)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (9)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (8)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (7)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (6)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (5) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (4)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (3) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (2) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (1) 

Bericht delen