Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (32)
zondag 31 mei 2020

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (32)

Cameraman Jan Rein Hettinga schrijft in verband met het coronavirus zijn Dagboek van een ZZP’er in crisistijd. Dit is aflevering 32, met als titel Cultuur in Actie.

Ik steun Cultuur in Actie. Van zaterdag 30 mei tot en met vrijdag 5 juni verheft de cultuursector haar stem. Zeven dagen lang, van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds, vanuit De Fabrique in Utrecht en live te volgen op www.cultuurinactie.nl. Met een teller wordt bijgehouden hoeveel mensen er uiteindelijk met hun achterban op het digitale Malieveld staan.

Tijdens de eerste actiedag heb ik me onbezoldigd ingezet als cameraman om de livestream mede mogelijk te maken. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat we aandacht vragen voor onze culturele sector, waar ze nu zoveel inkomsten mislopen door die gekke coronatijd. Kunstenaars, artiesten, bedrijven en organisaties, maar ook ontzettend veel ZZP’ers, die direct of indirect voor onze culturele sector werken, zitten op dit moment massaal thuis. Zij hebben al drie maanden geen inkomsten meer en velen zien ook nog geen licht aan het eind van de tunnel.

cultuurinactie5642

Cultuur is geen vrije tijd en zeker geen (linkse) hobby. De cultuursector is bovendien absoluut géén zwaar gesubsidieerde sector, zoals velen denken. De vakmensen die in deze sector voor én achter de schermen werken verdienen meer respect. Zakenvrouw Ilona Haaijer legde het zaterdagavond op een heel heldere wijze uit aan presentator Dolf Janssen: “Van de totale begroting van ons land gaat slechts 0,3 procent naar cultuur. Veel minder is niet mogelijk. Aan de andere kant levert deze sector 3,2% van ons Bruto Binnenlands Product op. Dat is dus tien keer zoveel als wat er aan wordt uitgegeven. Er zijn niet heel veel bedrijven die zo’n goed rendement hebben. Het is dus een sector die heel goed op eigen benen kan staan, maar die nu door de coronacrisis keihard getroffen wordt.”

Belangrijker nog is dat cultuur in de breedste zin van het woord voor ons allemaal een essentiële levensbehoefte is. We kunnen allemaal enorm genieten van boeken, films, muziek, series, mooie foto’s, cabaret, dans, een museum of een goede voorstelling. Het verrijkt ons leven, zet ons aan het denken of zorgt voor noodzakelijke ontspanning. Cultuur is heel breed en voor ieder wat wils. Cultuur is overal. Claudia de Breij zei zaterdag terecht: “Het is niet eens wat het leven verrijkt, maar het is uiteindelijk wat het leven maakt. Als je op je sterfbed ligt, dan denk je echt niet aan een banksaldo, maar dan wil je de muziek horen die je heeft geraakt, die de soundtrack van je leven is. Je wil denken aan een beeld dat je hebt gezien… Het ís ons leven, het is geen bijzaak!”

Nu staat uitgerekend die sector op de rand van de afgrond. Het draait om heel veel banen. Een paar honderdduizend op zijn minst. Natuurlijk gaat deze actie niet om de salarissen van de grootste artiesten. We hoeven ons geen zorgen te maken over Youp van ’t Hek, Andre Rieu of Armin van Buuren, maar wel om hun belichters, geluidsmensen, om de musici in orkesten, om toneelspelers, regisseurs, decorbouwers, vrachtwagenchauffeurs, producenten en bijvoorbeeld cameramensen die culturele evenementen in beeld brengen.

Als die door de omstandigheden gedwongen worden om iets anders te gaan doen, dan valt het fundament weg onder een sector die ook van belang is voor het toerisme in ons land. Dan hebben we straks geen nieuwe films, festivals, tv-programma’s, concerten, geen indrukwekkende musea meer of gezellige theaters in de buurt. Die kaalslag moeten we net zo hard voorkomen als dat we onze KLM moeten redden. Daarom moet onze cultuur bloedserieus genomen worden. Daarom is de steun die tot nu toe is toegezegd niet voldoende en daarom moet er heel snel door deskundigen gekeken worden hoe we al die kleine zelfstandigen in deze sector overeind kunnen houden, want uitgerekend voor deze mensen gaat de crisis nog even duren.

Het is super belangrijk om juist nu te laten zien hoe breed de culturele sector is en daarom vind ik Cultuur in Actie zo belangrijk. Ik doe mee!

Jan Rein Hettinga

Lees hier de eerdere edities

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (31)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (30)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (29)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (28)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (27)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (26)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (25)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (24)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (23)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (22)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (21)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (20)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (19)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (18)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (17)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (16)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (15)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (14)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (13)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (12)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (11)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (10)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (9)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (8)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (7)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (6)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (5) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (4)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (3) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (2) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (1) 

Bericht delen