Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (29)
woensdag 20 mei 2020

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (29)

Cameraman Jan Rein Hettinga schrijft in verband met het coronavirus zijn Dagboek van een ZZP’er in crisistijd. Dit is aflevering 29, met als titel Webinar NEP.

Nog even terug naar anderhalve week geleden. Op vrijdag 8 mei organiseerde NEP een webinar, om haar freelancers bij te praten over de stand van zaken in deze doldwaze coronatijd. Wekelijks organiseert het managementteam van NEP zo’n video-update voor haar eigen personeel, maar nu was er een versie speciaal voor de ZZP’ers, die normaal gesproken voor dit bedrijf werken.

Aan tafel zaten Ralf van Vegten, (managing director van NEP), Richard van Kooij (CFO), Nico Roest (COO) en Jan de Pijper (Manager Broadcast Services). Vol spanning zat ik thuis achter mijn laptop. Ik had speciaal voor de gelegenheid mijn onesie uitgetrokken en mijn haar gekamd, want ik dacht dat het een soort Zoom-meeting was, waarbij ik ook in beeld kon komen. Dat bleek gelukkig niet het geval. Wel konden wij als freelancers in een chat vragen stellen, die aan het eind van de sessie beantwoord werden.

Het was qua vorm een strak geregisseerd programma, maar inhoudelijk vond ik het vooral informatief, met Ralf van Vegten in de rol van ontspannen gespreksleider en gastheer. Hij nam alle tijd om open en eerlijk uit te leggen hoe de coronacrisis zijn bedrijf had getroffen, wat ze gedaan hebben om te redden wat er te redden valt en hoe ze zelf zijn omgegaan met deze totaal nieuwe en buitengewoon ingrijpende situatie. Vervolgens gingen ze uitgebreid in op het harde zakelijke besluit om voorlopig geen of in ieder geval zo min mogelijk ZZP’ers in te huren.

Dit was natuurlijk geen prettige boodschap om te horen, maar ze hadden wel een duidelijk verhaal en begrijpelijke argumenten. Daarbij werd voortdurend aangegeven hoe lastig zij dit vinden, dat ze begrip hebben voor de benarde positie waarin veel freelancers terecht zijn gekomen en dat ze natuurlijk het liefst zo snel mogelijk terug willen naar een situatie waarin ze ons weer nodig hebben. Helaas konden ze niet precies inschatten wanneer het zover is en dat zal dan geleidelijk gaan.

Wel zagen ze een piepklein beetje licht aan het eind van de tunnel. Omroepen en producenten starten weer heel voorzichtig op, nu er maatregelen zijn getroffen waardoor veilig geproduceerd kan worden. Wat ze hun trouwe freelancers konden aanbieden was een heel pakket aan (online) trainingen en een aantal webinars over nieuwe ontwikkelingen en apparatuur. Zo kan iedereen zijn tijd nuttig besteden en toch proberen om in ieder geval op het gebied van kennis beter uit deze crisis te komen. Ik vind dat een mooi gebaar.

De hele sessie duurde uiteindelijk een uur en veertig minuten. Dit gaf vooral aan dat ze alle tijd genomen hebben. Het laatste half uur werd gebruikt om vragen van freelancers te beantwoorden. Daarbij werd geen enkele vraag uit de weg gegaan en ook op kritische of lastige vragen kwam een helder antwoord. Niets werd mooier gemaakt dan het is. Op mij maakte met name dit deel van het webinar indruk. De toon was goed, het was informatief, duidelijk en het straalde een grote mate van betrokkenheid uit.

Voor alle freelancers, die nu toch een beetje op een onbewoond eiland terecht zijn gekomen, was dit een goede manier om bijgepraat te worden. Aan alle reacties in de chat kon ik aflezen dat velen dit webinar hebben gevolgd en iedereen die reageerde was heel positief over deze manier van communiceren. Wat mij betreft is zo’n webinar een schot in de roos en iets dat we er, ook na deze hele crisis, in moeten houden. Met enige regelmaat de freelancers informeren is een goede zaak.

Jan Rein Hettinga

Lees hier de eerdere edities

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (28)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (27)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (26)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (25)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (24)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (23)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (22)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (21)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (20)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (19)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (18)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (17)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (16)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (15)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (14)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (13)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (12)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (11)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (10)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (9)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (8)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (7)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (6)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (5) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (4)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (3) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (2) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (1) 

Bericht delen