Dagboek van een werkloze ZZP’er (6)
donderdag 19 maart 2020

Dagboek van een werkloze ZZP’er (6)

Jan Rein Hettinga, cameraman en columnist van BM, is in verband met het coronavirus gestart met zijn Dagboek van een werkloze ZZP’er. Dit is dag 6 en hij schrijft over de nieuwe regelingen die het kabinet heeft aangekondigd.

En toen ging er ook een dikke streep door het Eurovisie Songfestival. Ik wist dat het ging gebeuren en toch kon ik wel janken. Niet dat ik erbij zou zijn in Ahoy, maar omdat het nu vrij zeker is dat er lang niet genoeg werk is voor mij en veel van mijn collega’s tot en met mei. Alle andere evenementen in die maand gaan er nu ook aan. Het wordt een lange stille lente en dat kon ik er even niet bij hebben.

Ik holde vanmorgen heen en weer tussen twee kleine thuiswerkers, die om beurten om mijn assistentie vroegen. Inlogstress, gebrek aan overzicht, onduidelijkheid over opdrachten en printerproblemen. Hoe vind je in de Bosatlas het percentage van de beroepsbevolking dat in Amerika in de landbouw werkt en waarvoor staat het romeinse cijfer MMXX? En dat dan tegelijk. Zelf kwam ik helemaal nergens aan toe. Wat dat betreft heb ik vandaag nog veel meer respect gekregen voor alle docenten en leerkrachten, die normaal gesproken elke dag met dertig ongeduldige zieltjes zitten opgescheept.

Na schooltijd heb ik maar eens contact opgenomen met mijn accountant. Leuke, lieve en altijd zeer betrokken dame met verstand van zaken. Ze belde binnen drie minuten, nadat ik mijn mailtje had verstuurd. Haar woorden waren ook niet bepaald opbeurend. Allereerst moeten we nog even wachten tot alle nieuwe regelingen, die ons kabinet gisteren heeft aangekondigd, verder zijn uitgewerkt. Dat duurt nog wel een paar weken. Daarnaast moet je geen gouden bergen verwachten.

Uitstel van belastingbetaling betekent dat je het op een later tijdstip alsnog moet betalen. Daar moet je dus heel voorzichtig mee zijn. De mogelijkheid voor ZZP’ers om gebruik te maken van een soepele bijstandsregeling is fantastisch, want strikt genomen hadden ze dat niet hoeven doen, maar het is zeker geen vetpot. Als dit langer dan een paar maanden gaat duren (en daar ziet het nu naar uit) dan zullen alle ZZP’ers flink interen op hun reserve. Het is te hopen dat iedereen een spaarvarkentje heeft.

Ik las vanavond dat ABN AMRO hard werkt aan een regeling waarbij particuliere klanten, die in de problemen zijn gekomen door de Corona-crisis, tijdelijk hun hypotheekafdrachten kunnen halveren of stoppen. Dat zou een fijne reddingsboei zijn. Eigenlijk is het niet meer dan terecht als de banken, die in 2008 zijn gered door de Nederlandse belastingbetaler, nu ook even met ons meedenken en de vaste lasten voor een paar maanden verlagen.

Nog even terug naar alle mensen die in het onderwijs werken. Het is onvoorstelbaar hoe hard daar de afgelopen dagen is gewerkt om het thuiswerken voor alle leerlingen mogelijk te maken. Natuurlijk verloopt dat de eerste dagen nog niet helemaal vlotjes, maar ik maak toch een diepe buiging voor alle mensen die hun baan binnen een paar dagen zagen veranderen van juf of meester tot helpdeskmedewerker.

En dan te bedenken dat daar ook heel veel digibeten tussen zitten, die eigenlijk niet zo veel moeten hebben van computers. Ze krijgen opeens allemaal een stoomcursus en zetten noodgedwongen grote stappen in de digitale wereld. Zo heb elk nadeel toch zijn voordeel.

Jan Rein Hettinga

Lees hier de eerdere edities
Dagboek van een werkloze ZZP’er (5) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (4)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (3) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (2) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (1) 

Bericht delen