Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (16)
zondag 5 april 2020

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (16)

Cameraman Jan Rein Hettinga schrijft in verband met het coronavirus zijn Dagboek van een ZZP’er in crisistijd. Dit is aflevering 16, met als titel Lang leve de creativiteit!

Zaterdagmorgen belde Onno Krijnen. Ik ken hem al lang. In de vorige eeuw werkten we samen bij de Amsterdamse zender AT5. Dat was nog in de tijd van videobanden, accubelts en gloeiend hete lampen, waardoor bij mensen in huis de stoppen sprongen als je kwam filmen. Als we niet werkten met mannen als Theo van Gogh, Joop Braakhekke, Ton van Royen of Theodor Holman, dan zaten we nachtenlang in Café Schiller aan het Rembrandtplein om te filosoferen over ons fantastische vak. Onno was iets ouder, had meer ervaring en was creatiever dan ik. Van hem kon ik leren.

Helaas hebben Onno en ik tegenwoordig weinig contact met elkaar. De laatste keer dat ik hem zag is alweer een paar jaar geleden bij de opening van een fototentoonstelling. Maar áls ik hem spreek is het altijd inspirerend. Ook aan de telefoon spatte de bevlogenheid er gelijk weer vanaf. Hij had een ideetje en dat moest er uit. Ik hou daar van en was een en al oor. Onno vindt het heel erg dat zoveel collega’s op dit moment noodgedwongen thuis zitten en dat de meeste cameramensen op dit moment niet verder komen dan het schoonspuiten van hun tuintjes met lelijke gele hogedruk apparaten.

Ondertussen blijft al hun creativiteit ongebruikt. Dat is eeuwig zonde en ongezond. Die opgekropte kunstzinnigheid moet er uit. Een cameraman moet filmen, anders gebeuren er vroeg of laat ongelukken. En dus had Onno het volgende bedacht: Het Corona Short Mobile Phone Film Festival. Ofwel CSMPFF. Je begrijpt dat ik enthousiast ben. Onno heeft altijd goede ideeën. Dit gaan we doen!

We roepen in eerste instantie cameramensen op, maar in principe mag iedereen meedoen. Het idee is dat je in coronatijd een of meerdere filmpjes maakt van maximaal 1 minuut, gedraaid met een mobiele telefoon. Geen toeters en bellen. Het is juist de grap om zo goed mogelijk te kijken en de creativiteit alle ruimte te geven. Observaties. Verhaaltjes vertellen met beelden. Lekker bezig zijn met het vak. Elkaar inspireren en elkaar vrolijk maken met verrassende resultaten. Samen de verzuring tegen gaan.
Het is geen challenge en ook geen wedstrijd. Het gaat niet om winnen of verliezen. De hoofdprijs is dat we er allemaal blij van worden.

Er moet nog veel gebeuren. Om te beginnen moeten we inzendingen hebben. We werken nog aan een YouTube-kanaal, maar er is inmiddels een prachtige Facebookpagina (Corona Short Mobile Phone Film Festival). Filmpjes kan je daar op zetten, maar je mag ze ook naar mij sturen. Gewoon via WhatsApp is makkelijk, maar je mag ook mailen naar reinzelf@janreinhettinga.nl.

Om je een idee te geven van wat er mogelijk is vraag ik je om even te kijken naar het filmpje hierboven dat Onno deze week maakte en waar het hele idee uit voort komt. Als je dat gezien hebt gaan je handen jeuken, dat kan niet anders. En nu dus snel naar buiten. Pak je fiets en ga op jacht. Vol verwachting klopt ons hart.

Jan Rein Hettinga

Lees hier de eerdere edities

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (15)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (14)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (13)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (12)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (11)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (10)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (9)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (8)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (7)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (6)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (5) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (4)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (3) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (2) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (1) 

Bericht delen