Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (30)
zaterdag 23 mei 2020

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (30)

Cameraman Jan Rein Hettinga schrijft in verband met het coronavirus zijn Dagboek van een ZZP’er in crisistijd. Dit is aflevering 30, met als titel De belangenbehartiger.

Het kan aan mijn perceptie liggen, aan mijn cookie-instellingen of wellicht aan mijn surfgedrag op de social media, maar ik krijg toch sterk de indruk dat de vakbond FNV uit haar winterslaap is ontwaakt, sinds het intreden van de coronacrisis. Zo actief als de afgelopen maanden waren ze in mijn ogen nog nooit.

Vanaf 18 maart heb ik tientallen mailtjes van FNV Zelfstandigen gekregen met digitale brochures, ongevraagde adviezen en uitnodigingen om zo snel mogelijk lid te worden. De vorige week werd ik zelfs door ze gebeld en even kreeg ik de indruk te spreken met iemand die serieus wilde weten hoe het met mij ging, maar al snel kwam de aap uit de mouw: hij wilde me gewoon een lidmaatschap aansmeren.

Ze richten zich bij de FNV nu opeens wel heel specifiek op de ZZP’er die tijdelijk zonder werk zit. De ene na de andere ‘informatieve’ advertentie komt voorbij:

‘Alles wat je als ZZP’er moet weten over het coronavirus.’
‘Is je opdracht geannuleerd of beëindigd? Dit kun je doen als ZZP’er’
‘Wanbetalers vanwege de coronacrisis? Hier is wat je kunt doen.’
‘Zelfstandigen over TOZO: Gemeente die snel uitkeert, wordt het meest gewaardeerd.’
‘Download gratis de brochure: Online klanten werven voor ZZP’ers.’
‘TOZO – Alles wat je moet weten over Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers.’
‘Een financiële buffer opbouwen, hoe doe je dat?’

Dit is natuurlijk niet verboden en het komt vast uit een goed hart, maar mijn zieltje winnen ze er niet mee. Ik trek dit op de een of andere manier slecht.

In principe zou het heel goed zijn als alle ZZP’ers in onze branche zich zouden verenigen. Zo kan je informatie delen, gezamenlijk standpunten innemen over leveringsvoorwaarden en is er een partij die onze belangen kan behartigen in gesprekken met politiek en opdrachtgevers, maar ik betwijfel of we onze lobby in handen moeten geven van een traditionele vakbond. De afgelopen jaren hebben ze niet bepaald onze belangen behartigd. Niet toen de Wet DBA tot stand kwam, toen vervolgens bleek dat deze wet weer zo snel mogelijk de prullenbak in moest en ook nu de regering aan nieuwe plannen werkt niet.

Ik heb zelf een paar keer bij een zogenaamd stakeholdersoverleg gezeten waar werd gesproken over de toekomst van de ZZP in Nederland en telkens was het de dame van deze bond die daar niet bepaald met een freelancevriendelijke pet op zat. Dat er mensen zijn die vrijwillig kiezen voor een bestaan als zelfstandige leek er bij haar niet in te gaan. Wat dat betreft zitten de traditionele vakbonden in een onmogelijke spagaat. Ze zijn er vooral voor de mensen in vaste dienst. Ze willen wel heel graag dat ZZP’ers ook lid worden, maar beide groepen hebben in veel gevallen tegenstrijdige belangen.

Ik ben twee keer uitgenodigd door mensen van FNV om te komen spreken over ZZP’ers in de mediawereld en beide keren viel mij op hoe bedroevend weinig deze vakbondsmensen wisten over onze tarieven, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, pensioenregelingen voor ZZP’ers en over de relatie die wij hebben met onze opdrachtgevers. Het activistische van een ouderwetse vakbond is bovendien niet iets wat past bij een freelancer die de relatie met zijn opdrachtgevers goed moet houden. Ik heb altijd de indruk gehad dat de ZZP’er een bijzaak voor ze was. Tot nu. Opeens zijn we… een verdienmodel?

Jan Rein Hettinga

Lees hier de eerdere edities

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (29)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (28)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (27)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (26)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (25)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (24)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (23)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (22)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (21)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (20)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (19)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (18)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (17)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (16)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (15)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (14)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (13)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (12)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (11)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (10)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (9)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (8)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (7)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (6)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (5) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (4)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (3) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (2) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (1) 

Bericht delen