Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (26)
maandag 11 mei 2020

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (26)

Cameraman Jan Rein Hettinga schrijft in verband met het coronavirus zijn Dagboek van een ZZP’er in crisistijd. Dit is aflevering 26, met als titel Voor niks gaat de zon op!

Mijn zus werkt met verstandelijk gehandicapten, mijn vrouw werkt in het onderwijs en ik ben freelance cameraman. Opeens is glashelder wie hier een cruciaal beroep heeft en wie niet. De afgelopen vijfentwintig jaar heb ik ook gedacht dat ik iets deed wat hartstikke belangrijk was. Overal waar ik kwam mocht ik vooraan staan en alle deuren gingen open. Als ik al eens de tijd had om me in een weekend te melden op een verjaardag, hing iedereen aan mijn lippen.

Mensen horen graag hoe het is om te werken met bekende Nederlanders. Sterke verhalen over verre reizen naar het buitenland, ontmoetingen met mensen van ons Koningshuis of mijn aanwezigheid bij belangrijke gebeurtenissen, zoals de intocht van Sinterklaas, doen het altijd goed. Een cameraman heeft op elk feestje genoeg te vertellen en kan iedereen overtoepen met een nóg veel groter, erger of gekker avontuur. Door al die aandacht ben ik een beetje op het verkeerde been gezet. Aan mijn vrouw of aan mijn zus werden nooit zoveel vragen over hun werk gesteld.

De coronacrisis maakt het glashelder. Opeens realiseren we ons hoe weinig waardering we altijd hadden voor mensen in de vitale beroepen en dat zij verhoudingsgewijs zo weinig verdienen in vergelijking met allerlei bullshitberoepen die veel minder cruciaal zijn. Maar sinds kort zijn de rollen omgedraaid. Mensen durven zelfs aan mij te vragen of ik ook een dag gratis of voor de halve prijs wil werken. Dit is een interessante graadmeter die veel zegt over de importantie van mijn werk en hoe er tegenaan gekeken wordt. “Het is toch leuk! Dan ben je erbij, heb je ook even iets te doen, maak je ons heel blij en anders doen we het gewoon zelf.” Dat zeg je niet tegen een docent, verpleegkundige, arts of een politieagent.

Ik vrees dat de tarieven voor (freelance) cameramensen door deze crisis verder onder druk komen te staan. Er zijn zoveel collega’s die dolgraag weer een dag willen werken dat er vast jongens en meisjes tussen zitten die -desnoods- bereid zijn om met hun prijzen te zakken. En er zijn helaas genoeg onfatsoenlijke ‘opdrachtgevers’ die schaamteloos om pijnlijke kortingen durven te vragen. Ik had laatst zelfs contact met iemand die zijn hele businesscase had gebaseerd op gratis cameramensen, omdat die toch niks te doen hebben.

Ik kan daar heel boos over worden en roep iedereen in onze branche op om onze handel toch vooral serieus te nemen. Opdrachtgevers mogen natuurlijk geen misbruik maken van de situatie, maar wij ZZP’ers moeten ook ergens voor staan en kunnen absoluut niet met onze prijzen zakken. Nu niet, straks niet, nooit niet. Blijf ondernemen, zorg dat je in beeld blijft, maar straal vooral uit dat jouw kennis, ervaring en inzet een bepaalde waarde heeft.

Als je nu gratis of voor minder dan normaal gaat werken, dan zeg je eigenlijk dat jouw dienst niks voorstelt, dat je een onzinberoep hebt of dat je altijd teveel gevraagd hebt. Zo’n beeld poets je niet snel weg. Als we nu onze tarieven naar beneden bijstellen, krijgen we dat er na de crisis er echt niet meer bij. Opdrachtgevers zullen heel snel wennen aan die lagere prijzen en gaan daar dan mee rekenen. En als jij zakt met je prijs, dan zullen anderen zich weer genoodzaakt voelen om nog verder te zakken. Die neerwaartse spiraal buigen we niet zomaar om. Vraag daarom juist nu het normale tarief voor iedere opdracht die je aangeboden krijgt. Laat je niet verleiden of onder druk zetten om te zakken. Doe er eerder een schepje bovenop. Vertrouw op je eigen kracht en neem jezelf serieus, dan doen opdrachtgevers dat ook.

Jan Rein Hettinga

Lees hier de eerdere edities

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (25)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (24)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (23)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (22)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (21)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (20)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (19)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (18)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (17)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (16)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (15)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (14)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (13)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (12)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (11)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (10)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (9)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (8)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (7)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (6)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (5) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (4)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (3) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (2) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (1) 

Bericht delen