Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (24)
zaterdag 2 mei 2020

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (24)

Cameraman Jan Rein Hettinga schrijft in verband met het coronavirus zijn Dagboek van een ZZP’er in crisistijd. Dit is aflevering 24, met als titel Risiconemers versus risicomijders.

Ergens op internet las ik een interessante column van Annemarie van Gaal, die schreef over twee soorten mensen: de risicomijders en de risiconemers. Ze rekende mensen met een vast salaris tot de groep die van nature is geneigd om risico’s te vermijden. Daartoe behoren volgens haar ook de politici, virologen, wetenschappers en bankiers die op dit moment de koers in ons land bepalen. De risiconemers zijn alle ondernemers die geld en energie hebben gestoken in het opbouwen van hun bedrijven. Mensen die weten dat ze met lege handen staan als het mis gaat. Zij zorgen voor veel werkgelegenheid en zijn zo de motor van onze economie.

De rest van het verhaal ging over looncompensatie, maar bij mij bleef vooral het idee hangen van de risicomijders en risiconemers. Dat kan je zo doortrekken naar de omroepwereld. Die wordt volgens mij ook voor een belangrijk deel geregeerd door mensen die aan het eind van de maand keurig hun salaris gestort krijgen. Mocht het onverhoopt mis gaan, dan kunnen zij gewoon aanspraak maken op een werkeloosheidsuitkering. Voor deze mensen is de huidige crisis vervelend, maar niet perse een aanleiding om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar nieuwe wegen. Ik kan me zelfs voorstellen dat er mensen tussen zitten die het niet zo erg vinden als alles even in een lagere versnelling draait.

Ondertussen zitten de ondernemers, die afhankelijk zijn van opdrachten bij de publieke en commerciële omroepen, met de handen in het haar. Menig producent of eigenaar van een facilitair bedrijf heeft slapeloze nachten over de omzet die ze mislopen en de facturen, huren, aflossingen of salarissen die gewoon betaald moeten worden. Daarnaast heb je nog een heel leger aan ZZP’ers die afhankelijk zijn van omroepen, producenten en facilitaire bedrijven en waarvan ook het merendeel thuis duimen zit te draaien in afwachting van nieuwe projecten.

Ik wil zeker niet zeggen dat de risiconemers goed zijn en risicomijders minder. Zelf zit ik er namelijk een beetje tussenin. Voor de risico’s die bij het bestaan als ZZP’er horen heb ik bewust gekozen, maar ik heb nooit geïnvesteerd in apparatuur, panden of personeel. Heel braaf heb ik een buffertje opgebouwd en dus voor de veilige weg gekozen. Ik maak dan ook een diepe buiging voor alle eigenaren van bedrijven die écht ondernemen door hun eigen geld te investeren en die nu genoodzaakt zijn om creatieve oplossingen te bedenken.

Zo zag ik dat de firma Egripment, waar ze beroemde cameracranes maken die normaal gesproken wereldwijd verkocht worden, zich nu toelegt op het maken van prachtige plexiglas coronaschermen voor kappers, horeca en ook voor regiewagens. Ze moeten iets. Ik noem dat ondernemerschap. Snel schakelen als het moet.

We kunnen niet veel langer stil staan. We moeten vooruit. Ook in een 1,5 meter samenleving kunnen we veel meer dan er nu gebeurt. Als de bouw door kan, dan kunnen wij het ook. We vormen een cruciale sector. De kijker is het inmiddels zat om uitsluitend te kijken en luisteren naar coronaverhalen. Wij kunnen ze vermaken en er voor zorgen dat ze af en toe even aan iets anders denken. Het kan aan mij liggen, want ik sta tegenwoordig wat verder van Hilversum af dan in betere tijden, maar volgens mij worden er nu bij lange na niet genoeg initiatieven op dat gebied genomen.

Voor onze branche zou het juist heel goed zijn als met name de publieke en de commerciële omroepen er weer snel een tandje bij zetten en zo gauw mogelijk extra programma’s gaan bestellen. Het helpt de sector enorm als zij stoppen met alle herhalingen en juist investeren in nieuwe grootse projecten. Laten we Domino Day in versneld tempo van stal halen. Het WK Paalzitten kan ook. Eerder stelde ik voor om onze kunstenaars elke dag een podium te bieden en we moeten niet te lang nadenken over compleet nieuwe formats.

Gaan met die banaan. Laat het geld rollen en red onze sector. Voorkom dat bedrijven omvallen die we na de crisis keihard nodig hebben en zorg ervoor dat ervaren freelancers zich niet genoodzaakt voelen om het schip te verlaten nu het water maakt. Waak ervoor dat alle onmisbare kennis behouden blijft. Daarom moet er heel snel gas gegeven worden. Laten we creatief zijn. Niet denken in beperkingen, maar op zoek naar mogelijkheden. Liever vandaag dan morgen. We moeten nu de risico’s niet mijden, maar ze juist nemen.

Jan Rein Hettinga

Lees hier de eerdere edities

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (23)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (22)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (21)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (20)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (19)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (18)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (17)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (16)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (15)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (14)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (13)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (12)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (11)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (10)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (9)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (8)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (7)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (6)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (5) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (4)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (3) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (2) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (1) 

Bericht delen