Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (28)
zaterdag 16 mei 2020

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (28)

Cameraman Jan Rein Hettinga schrijft in verband met het coronavirus zijn Dagboek van een ZZP’er in crisistijd. Dit is aflevering 28, met als titel Feest!

Het was zondagmorgen, 25 augustus 2019. We waren druk met de voorbereidingen voor de live-uitzending van De Brabantse Dag in Heeze. De zon scheen, korte broeken aan, mijn zoon was een dag met me mee en de lieve productiedame van Omroep Brabant had net worstenbroodjes uitgedeeld. Ik was planken aan het verzamelen om de steiger voor mijn camera aan een kant iets op te hogen, toen Job Scholtze vroeg of ik even mee kon lopen.

De eigenaar van The Crew wilde me iets laten zien, maar het was nog een groot geheim. In de schaduw van de kerk toonde hij een serie foto’s van een Zwitserse regiewagen en de bijbehorende materiaalwagen. Ik wist niet wat ik zag. Groot, mooi en de OBV zag er op die foto’s heel compleet uit. Kennelijk was de wagen te koop. Job en zijn partner Ivo hadden er slapeloze nachten van.

Ik geloof niet dat ik zijn enthousiasme op dat moment getemperd heb. Voor freelancers, die veel voor Facility House hadden gewerkt, was er een paar maanden eerder een vreemd vacuüm ontstaan door de overname van dat bedrijf door NEP. Een nieuwe serieuze derde speler op de markt was in mijn ogen het beste wat er voor de freelancers kon gebeuren. Deze wagen paste perfect in dat plaatje. Het wikken en wegen duurde nog maanden. Ik moest al die tijd mijn mondje houden. Iedere keer als ik Job sprak vroeg ik uiteraard hoe het er voor stond.

Het bleek een ingewikkelde keuze en een hele grote, spannende stap voor The Crew, maar uiteindelijk werd de knoop doorgehakt. Eind december stonden Job en ik samen in een nieuwe hal naast de regiewagen en de materiaalwagen die ze in Zwitserland hadden gekocht. Ik kon niet meer doen dan een hele diepe buiging maken en mijn pet afnemen voor de trotse eigenaar die naast mij stond. Wat ik niet tegen hem zei was dat de inhoud van de materiaalwagen me toch een beetje tegenviel. Er moest nog veel bij om hem compleet te maken en ook de kleurstelling van het behang en de desks in de regiewagen vond ik niet super mooi, maar ach… wat kon het schelen?

The Crew

Half januari deden we al het NK Veldrijden in Rucphen met OBV2 van The Crew. Deze eerste klus met de nieuwe regiewagen kwam wat snel, maar het ging perfect. Die avond werd er champagne gedronken op de goede afloop. Een memorabel moment en een nieuw begin.

In de weken daarna hoorde ik dat Job en Ivo veel complimenten kregen voor hun ondernemersgeest, maar ook kwamen er van alle kanten kleine tips en verbeterpunten binnen. Ik vond het mooi om te zien hoe er geluisterd werd naar alle op- en aanmerkingen van regisseurs, schakeltechnici, geluidsmensen, LSM operators, beeldtechnici en bijdehante freelance cameramensen. In razend tempo werd de materiaalwagen compleet gemaakt, alles kreeg een eigen plek en een duidelijk label. Zelfs aan de kleinste details werd gedacht.

En toen werd het 12 maart. Niet alleen bij freelancers verdwenen de opdrachten als sneeuw voor de zon, maar ook alle projecten voor de nieuwe regiewagen van The Crew werden in een dag tijd uit de agenda’s gehaald. Van alle klussen die ik had staan waren het er minimaal vijftien met deze wagen. Ik vermoed dat het Job en Ivo de nodige kopzorgen heeft opgeleverd, maar in plaats van stil gaan zitten huilen in een hoekje hebben ze de hele regiewagen onder handen genomen.

De monitorenwand in de regieruimte is aangepast aan onze Nederlandse maatstaven, het lelijke Duitse behang is van de muren getrokken en vervangen door een veel sfeervoller kleurtje, de verlichting is veranderd en zelfs alle desks zijn totaal vernieuwd. Ook technisch is de wagen helemaal op zijn kop gezet. Audiomatig is er van alles up to date gemaakt, het is nu ook mogelijk om met large sensor camera’s te draaien, de intercom is aangepakt en de wagen is dankzij stijlvolle plexiglas schermen helemaal coronaproof.

Ik weet dat dit klinkt als een reclamepraatje, maar ik ben gewoon enthousiast. Deze week mocht ik een project doen met The Crew en kon ik eindelijk een kijkje nemen in de compleet vernieuwde OBV2. Mijn bek viel open. Dit is een hele nieuwe wagen. Voor mensen zoals ik, die van televisiemaken dromen en van mooie spullen houden, is het een genot om te zien hoe slim, degelijk én smaakvol ze alles hebben aangepakt.

Het was sowieso een feestdag. Eindelijk weer een meercamera klus. Lekker aan de slag met een grote, fijne ploeg mensen. Samen een programma maken, lol trappen en na afloop de boel in razend tempo weer afbreken en inpakken. Zelfs het ophaspelen van lange kabels en het tillen van lomp zware dolly’s heb ik gemist.

Nu is de agenda weer leeg. Het is terecht dat ze bij The Crew voor een volgende klus een andere freelance cameraman vragen, maar ik kan niet wachten tot zij het zo druk krijgen dat ze wéér naar mijn beschikbaarheid vragen. Die dag gaat bij ons thuis de vlag uit!

Jan Rein Hettinga

Lees hier de eerdere edities

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (27)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (26)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (25)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (24)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (23)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (22)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (21)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (20)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (19)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (18)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (17)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (16)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (15)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (14)

Dagboek van een ZZP’er in crisistijd (13)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (12)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (11)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (10)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (9)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (8)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (7)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (6)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (5) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (4)

Dagboek van een werkloze ZZP’er (3) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (2) 

Dagboek van een werkloze ZZP’er (1) 

Bericht delen