Fieke van den Esschert
2018 - week 24

Live

‘Fieke, in 5, 4, 3, 2, 1…’ Als ik dat in mijn oortje hoor, zijn we live. En dat is dus echt het leukste aan mijn werk. De adrenaline, de hectiek, de sfeer die altijd net even anders is. Iedereen staat op scherp, heerlijk is dat.

‘Veel plezier allemaal, nog één minuut’, zegt de regisseur. Ik sta op het bevrijdingsfestival in Zwolle en heb de eer de live uitzending op RTV Oost te presenteren. Ik oefen nog een keer de openingstekst, de cameraman zet mij op de juiste plek en ik check (vrouw die ik ben) nog een laatste keer mijn haar. Daar gaan we.

Een uur lang is het presenteren, lopen, af en toe rennen, improviseren, interviewen en blijven lachen. ‘Fieke, we houden tijd over. Praat nog maar wat met het publiek.’ Oké, improviseren maar. ‘Fieke, het interview met Chef’Special kan nog niet, we gaan eerst naar Miss Montreal.’ Oké, presentatietekst zoeken (want wat moet ik ook alweer zeggen?) en door.

Na 55 minuten heb ik nog één tekst te gaan. Ik loop in hoog tempo met de cameraman naar de volgende locatie op het festivalterrein. ‘Nog 30 seconden’, klinkt het in mijn oortje. De cameraman wijst naar het bevrijdingsvuur dat hoog naast het podium brandt. Het is mij al snel duidelijk dat ik voor het vuur het programma moet afkondigen. Maar ik ben nogal klein… Ik zie een vuilnisbak en zonder iets te zeggen, kijkt de cameraman mij aan, ik spreid mijn armen en hij gooit mij er bovenop. ‘Nog 10 seconden.’

Als alles snel moet gaan en je geen tijd te verliezen hebt, begrijp je elkaar met één blik. En misschien is juist dat wel wat live tv maken zo geweldig maakt.

Fieke van den Esschert
Verslaggever RTV Oost / Videoredacteur RTL Nieuws

De week van Fieke van den Esschert

2018 - week 24