Fieke van den Esschert
2018 - week 24

Ben je alleen?

Eén vraag krijg ik bijna altijd als ik met mijn camera en statief bij een interviewafspraak aan kom: ‘Ben je alleen?’ ‘Ja, u zult het met mij moeten doen’, grap ik dan vaak.

Ik film, interview en monteer zelf. Er gaan inderdaad geen hele ploegen meer mee. Over het camjo-vak zijn al veel discussies geweest en vandaag de dag zijn die discussies er nog steeds. Ik ga geregeld met een cameraman op pad en dan komt dit onderwerp 9 van de 10 keer ter sprake. ‘De kwaliteit van camjo is echt minder’, hoor ik ze dan weer zeggen.

Hoewel ik het elke keer weer een irritante discussie vind (want ik vind het camjo-vak fantastisch) kan ik ze geen ongelijk geven. Het is namelijk ook een hele klus; interviewen, filmen, geluid checken, aandacht hebben voor de geïnterviewde(n), et cetera.

Maar ja, de kosten hè. Het is nou eenmaal duurder om met meer mensen te werken. Maar de vraag is dan: gaan we voor kwaliteit of kwantiteit? Ik zou altijd voor dat eerste kiezen. We maken televisie en met een cameraman/vrouw erbij kun je leukere en mooiere televisie maken. Bij tv kijken (met de nadruk op kijken) gaat het immers om het beeld. Dat moet dus goed zijn.

Ondanks dat ik graag zelf met de camera in mijn handen sta, vind ik het dus een verademing als een cameraman meegaat naar een klus. Ze zijn ook erg gezellig. Of telt dat niet mee als argument?

Fieke van den Esschert
Verslaggever RTV Oost / Videoredacteur RTL Nieuws

De week van Fieke van den Esschert

2018 - week 24