Fieke van den Esschert
2018 - week 24

Koffiekopjes

Meerdere werkgevers zijn essentieel voor een freelancer, dus werk ik onder andere voor RTV Oost en RTL Nieuws. ‘Het beste van twee werelden’. Bij de één ben ik verslaggever en richt ik mij op het regionale nieuws en bij de ander ben ik redacteur en houd ik mij bezig met het nieuws uit de hele wereld.

Bij RTV Oost hebben we een tijdje als een ‘stuurloos schip rondgevaren’. We hadden wisselende hoofdredacteuren en dat maakte de sfeer op de redactie niet altijd optimistischer. In die tijd kon ik bij RTL beginnen. Ik verheugde mij op een gestructureerde organisatie. Ik was benieuwd of het werk daar veel professioneler was en of de sfeer anders zou zijn.

Laat het duidelijk zijn dat ik het bij beide bedrijven naar mijn zin heb, maar inmiddels kan ik wel zeggen dat elke organisatie zijn ‘dingen’ heeft. Overal wordt geklaagd en overal worden fouten gemaakt. Maar één ding weet ik zeker: elke journalistieke organisatie probeert dagelijks het nieuws zo duidelijk en zo volledig mogelijk te presenteren.

Daarom vind ik het ook elke werkdag weer leuk om te zien dat bij beide organisaties precies dezelfde discussies plaatsvinden; is dit een pushbericht waard, is dit een ‘pakkende kop’, welke invalshoek kiezen we en hebben we voldoende informatie verzameld? Kortom; een redactie, groot of klein, met veel of weinig medewerkers, met een groot of klein budget, commercieel of publiek, werkt op de manier die haar het beste lijkt.

Toch is er één verschil tussen RTL Nieuws en RTV Oost dat elk uur weer duidelijk wordt. Bij RTL drinken we koffie en thee uit kartonnen bekertjes en bij RTV Oost uit porseleinen mokken. Mag jij raden wat fijner is.

Fieke van den Esschert
Verslaggever RTV Oost / Videoredacteur RTL Nieuws

De week van Fieke van den Esschert

2018 - week 24