Tom van Blommestein
2019 - week 28

Influencers van Nederland: goed bezig!

Vandaag ben ik bij een casting voor een webfilm waarin influencers de hoofdrollen gaan spelen. Een spannend traject, niet in de laatste plaats omdat veel online talent geen traditionele acteeropleiding heeft gevolgd.

Dat leidt bij producenten en regisseurs soms tot gemopper, maar over de hele breedte wordt er steeds vaker samengewerkt. En dat is leuk, want daaraan kleeft een onverwacht positief gevolg. Namelijk betere representatie. Ja, echt. Zonder tussenkomst van wie dan ook.

Heel kort even terug: zoals iedereen weet is het idee van representatie dat de mensen die in Nederland wonen zichzelf enigszins gespiegeld zien in het geheel van mediaproducties qua huidskleur, levensovertuiging, seksuele voorkeur enzovoorts. Zodat iedereen zich uiteindelijk een beetje meer thuis voelt. En hoewel bijna alle mediamakers dat streven inmiddels omarmd hebben, lukt het ons als industrie vaak toch nog niet helemaal om ook daadwerkelijk te leveren.

Zo werd eerder dit jaar door de mediaombudsman geconcludeerd dat Nederlanders met een migratieachtergrond ondervertegenwoordigd zijn in de vier grote talkshows van de NPO. Toch is er ook goed nieuws. In mijn ervaring is het namelijk zo dat er in Nederland steeds meer succesvol acteertalent actief is met een diverse achtergrond. Ik denk dat het internet daarin een grote rol heeft gespeeld. Getalenteerde jonge mensen kunnen tegenwoordig namelijk ook op eigen houtje bekend worden. Via Instagram en YouTube bijvoorbeeld.

Op die manier is langzamerhand een nieuwe lichting sterren ontstaan. Selfmade creatieve ondernemers die hun weg nu ook vinden naar scripted. Een supergedreven en zeer diverse groep makers die voor ons een verademing en verrijking zijn. Zo heb ik ook weer ervaren vandaag bij de casting voor ons mysterieuze influencerproject. Ik wil daarom graag een shoutout geven aan alle selfmade talent in Nederland. Lekker bezig!

Tom van Blommestein
Creative Producer NL Film

De week van Tom van Blommestein

2019 - week 28