Tom van Blommestein
2019 - week 28

Vastgeroest

Vandaag werk ik precies vijf jaar bij NL Film – producent van onder andere Penoza, SpangaS en Bankier van het Verzet. Dus taart, koffie en een schouderklopje. Maar ook een beetje schrikken: vijf jaar alweer?

Direct na mijn afstuderen kon ik drie dagen in de week aan de slag als reader voor Kaja Wolffers; indertijd met het idee mezelf daarnaast als schrijver en regisseur te ontwikkelen. Nu, vijf jaar later, werk ik fulltime als creatief producent en moet ik er niet meer aan denken nog als zelfstandig regisseur of schrijver te werken. Toppie toch? Ja… absoluut, maar toch voelde ik me ook onrustig terwijl ik mijn taartje aan het oppeuzelen was. Was ik niet stiekem een beetje aan het vastroesten in het comfort van mijn nine-to-five leven?

Voor mijn millenial generatiegenoten is het ongebruikelijk zo lang bij dezelfde werkgever te blijven hangen. De gedachte is dat je door elke twee of drie jaar van job te wisselen, sneller groeit en meer ervaring opdoet. Zie daar ook de wortel van mijn eigen geneuzel op deze dag. Maar is dat wel helemaal terecht? Is het écht zo dat je sneller groeit en meer ervaring opdoet door veel te wisselen van werkgever? Ik denk het niet. En daarom wil ik vandaag graag een lansje breken voor geduld.

Geduld is anno 2019 misschien niet de meest sexy waarde in ons waardenboekje. Liever associëren de meeste mensen zichzelf met ambitieuze en compromisloze free agents. En ik wil ook absoluut niet afgeven op jonge mensen die bliksemsnel carrière maken of hun zelfstandigheid behouden, maar ik zou wel graag beginnende mediaprofessionals op het hart willen drukken zich niet op te laten jagen. Een creatief vak vraagt veel oefening en toewijding, en als er een werkgever is die je de ruimte biedt voor langere tijd ervaring op te doen, probeer dat ook op waarde te schatten.

Ik zeg het niet – denk ik/hoop ik – om mijn eigen weinig avontuurlijke carrièrepad van glans te voorzien; het werkt voor mij namelijk ook de andere kant op. Als creatief producent bouw ik liever een relatie op met schrijvers en regisseurs die zichzelf bewezen hebben in de loopgraven van dagelijkse televisie of webseries, dan met het zoveelste net-afgestudeerde talent dat niet anders wil dan een eigen speelfilm maken. Allemaal nogal kort door de bocht en ook zeker niet altijd waar; maar dat gedeelte over geduld en toewijding zeker wel. Ervaring, ervaring, ervaring.

Tom van Blommestein
Creative Producer NL Film