Tom van Blommestein
2019 - week 28

Is dit het grappigste wat we kunnen bedenken?

Vandaag heb ik een scriptbespreking voor een comedyserie. Voor mij één van de allerleukste dingen aan mijn werk: in een kamer zitten met goede makers en samen grappen bedenken. En vooral dat samen is volgens mij – met name voor comedy – van onschatbare waarde. Alleen op zolder, achter je laptop grappen bedenken, gaat nou eenmaal minder makkelijk dan als je met een groep bent.

Dat klinkt vanzelfsprekend, maar is het niet altijd. In groepsverband scripts ontwikkelen kan soms duurder zijn dan iemand alleen aan het werk te laten en de ego’s van creatieven laten het ook niet altijd toe samen te werken. Met dit team heb ik ongelooflijk veel geluk. De schrijvers, regisseur, dramaturg en ikzelf kunnen vrijuit domme dingen roepen, kritisch zijn en verschrikkelijk hard lachen.

De fase waarin we nu zitten met dit specifieke script noemen we de punchup. Een woord dat ik een beetje heb gejat uit de Amerikaanse talkshow traditie, waarin schrijvers vooraf grappen bedenken zodat gasten slim en ad rem kunnen overkomen als ze iets gevraagd wordt. In ons geval betekent het echter gewoon: leuke grappen bedenken voor in het script.

We doen dat pas op het moment dat de schrijver, die eigenaar is van een aflevering, al een sterk dialoogscript heeft geschreven. Op dat moment is al meerdere keren vergaderd en kent iedereen alle scripts door en door. Wat we dan vervolgens doen is met z’n allen zinnetje voor zinnetje door het script heenlopen. Bij elke tekst, regieaanwijzing of handeling stellen we onszelf de vraag: is dit het grappigste wat we kunnen bedenken? Zou persoon X ook dit kunnen zeggen? En wat nou als persoon Y uitglijdt over een bananenschil?

Een schrijver moet daarvoor stevig in zijn schoenen staan en zich veilig genoeg voelen om ideeën van anderen te accepteren en te overwegen. Dat is makkelijker dan het lijkt als je niet al weken hebt gezwoegd op een script. En let op: kritiek geven is het makkelijkste wat er is en leidt lang niet altijd tot verbetering. Schrijvers krijgen dan ook nog wel eens een bak onwerkbare feedback over zich heen. Vandaag dus – u raadt het al – een kleine shoutout naar alle schrijvers. We houden van jullie!

Tom van Blommestein
Creative Producer NL Film

De week van Tom van Blommestein

2019 - week 28