Patrick Bremmers
Mediajournalist en Britse tv-kenner
2022 - week 42

Het mysterie van Who

In het kader van de 100e verjaardag van de BBC, op dinsdag 18 oktober 2022, kijkt mediajournalist en Britse tv-kenner Patrick Bremmers een week lang terug en vooruit op tien decennia BBC-successen.

Mijn belangstelling voor de BBC begon ruim 47 jaar geleden toen ik als kleine jongen achter de bank kroop voor Doctor Who, ’s werelds langstlopende sciencefictionserie. Vooruitlopend op 2023, het jaar van de zestigste verjaardag, wordt de huidige hoofdrolspeelster Jodie Whittaker vervangen door Sex Education-ster Ncuti Gatwa, altijd een hoogtepunt in de serie.

Ruim dertien acteurs gingen haar al voor en de zogeheten ‘regeneration scene’, aan het eind van zo’n era, trekt altijd veel belangstelling, ook van niet-liefhebbers. Het beste vergelijkbaar misschien met de lancering van een nieuw i-Phone model.

Aanstaande zondagavond stapt Whittaker voor het laatst aan het boord van de TARDIS, het alien spaceship in de vorm van een ouderwetse blauwe politietelefooncel waarmee de Doctor langs sterren en planeten reist en intussen allerlei tijdsbarrières overwint.

Wat de finale deze keer extra bijzonder maakt is dat kijkers voor het eerst in de geschiedenis van de serie geen idee hebben in wie ze zal veranderen. Ncuti Gatwa toch, zult u zeggen, want die is toch aangekondigd als haar opvolger? Dat is waar. Maar om er nog even een fraaie en spannende twist aan te geven, zijn er setfoto’s opgedoken en officiële BBC-persberichten verspreid waarin David Tennant, een van de vorige hoofdrolspelers, opnieuw in de rol is te zien.

Het ziet er dus naar uit dat de Doctor eerst weer een uitstapje zal maken naar een ‘oudere versie’ alvorens te veranderen in Gatwa. En dat allemaal in het kader van de ‘60th Anniversary Celebrations’ waarvoor nog méér verrassingen op stapel staan.

‘What’s all the fuss about?’, zult u zeggen. Toegegeven, een niet Doctor Who-liefhebber zal er niet wakker van liggen. Maar als je, zoals ik, vanaf je zevende bent gegrepen door het mysterie van Who, ben je stiekem toch wel héél benieuwd of we al een flard, een snipper of een stukje van Gatwa’s Doctor zullen zien. Wat jámmer nou dat ik zelf al niet vast vooruit in de tijd kan reizen naar zondag….

The Power of the Doctor wordt zondag 23 oktober om 20.30 uur uitgezonden op BBC ONE.

Patrick Bremmers
Mediajournalist en Britse tv-kenner

De week van Patrick Bremmers

Mediajournalist en Britse tv-kenner
2022 - week 42