Patrick Bremmers
Mediajournalist en Britse tv-kenner
2022 - week 42

Wat een drama!

Downton Abbey, Brideshead Revisited en The Crown. Wereldberoemde series die in Nederland al snel het predikaat BBC-dramaserie krijgen opgeplakt. Maar… dat zal menigeen verbazen: het zijn helemáál geen BBC-series!

Toch zegt dat wel weer genoeg over de kwaliteit die het typische BBC-drama wordt toegeëigend. Ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de BBC, op 18 oktober 2022, maak ik u graag deelgenoot van mijn persoonlijke Top 10 aan BBC-dramaseries. Luther, Years & Years, The Singing Detective, The House of Eliott en zoveel andere kwaliteitsdramaseries ontbreken. Maar je moet ergens een keuze maken. Here we go.

1 I, Claudius (1976)
“Keizer Claudius zelf zou er zelf ongetwijfeld erg mee ingenomen zijn geweest”. Dat schreef auteur Robert Graves naar aanleiding van de BBC-televisiebewerking uit 1976 naar zijn roman I, Claudius. Sir Derek Jacobi stottert en stoot zich een weg door de vroeg-Romeinse geschiedenis als Claudius, de kleinzoon van keizer Augustus. Je kan er vergif op innemen (net als zoveel jammerlijk aan hun einde gekomen personages uit de serie…) dat dit één van de grootste kassuccessen is uit de 100-jarige drama-geschiedenis van de BBC.

2 Cranford (2007-2010)
Meervoudig bekroond BBC-kostuumdrama in de traditie van Pride & Prejudice, Middlemarch en Emma. Losjes gebaseerd op de gelijknamige romans van Elizabeth Gaskell over een Victoriaanse dorpje ten tijde van de eerste spoorlijnen. Met de inmiddels beroemde ‘sinaasappelscène’ waarbij de gezusters Deborah en Mathilda Jenkyns (de onovertroffen Dame Eileen Atkins en Dame Judi Dench) zo netjes mogelijk een sinaasappel proberen te verorberen. Kostelijk.

3 James Herriot (1978-1990)
De klassieke serie. Het Britse Channel 5 mag weliswaar momenteel hoge ogen gooien met de remake All creatures great and small (hier te zien op BBC FIRST); de oorspronkelijke belevenissen van een veearts met Christopher Timothy, Robert Hardy en Peter Davison in de hoofdrollen blijven voor mijn generatie onovertroffen. Zeg nou eerlijk, wie herinnert zich niét Mrs. Pumphrey en haar verwende poedel Tricky Woo?

4 Secret Army (1977-1979)
Door de hilarische comedy van David Croft (‘Allo ’Allo) helaas wat in de vergetelheid geraakte Brits-Vlaamse oorlogsdramaserie die door de NCRV eind jaren zeventig werd uitgezonden als Geheim Commando. De indringende muziek van Robert Farnon, begeleid door de in elkaar voortvloeiende beelden van lange wegen, spoorlijnen en donkere wolken, zetten de toon. Net als de zware laarzenstappen van de ijskoude Sturmbannführer Ludwig Kessler (Clifford Rose).

5 Peaky Blinders (2013-2022)
Britse boeven in de jaren twintig: de charismatische crimineel Tommy Shelby groeit in zes nagelbijtend-spannende seizoenen uit tot de machtigste gangsterbendeleider van Groot-Brittannië. Met Cillian Murphy en de helaas veel te vroeg overleden topactrice Helen McCrory.

6 Happy Valley (2014-2022)
Rauw, duister en menselijk politiedrama van Sally Wainwright rondom no-nonsense brigadier Catherine Cawood, subliem gespeeld door Sarah Lancashire. Zich afspelend in West-Yorkshire dat vanwege het overmatige drank- en drugsgebruik in die regio cynisch ‘happy valley’ wordt genoemd. Een derde seizoen staat op stapel.

7 Last Tango in Halifax (2012-2020)
Nóg zo’n uitstekende dramaserie van Sally Wainwright over bejaarde lovers Alan Buttershaw en Celia Dawson, hun afzonderlijke dochters, hun klein- en achterkleinkinderen. Hartverwarmend, levenslustig, tragikomisch en niet zelden behoorlijk ontroerend.

8 Shooting the Past (1999)
Prachtige miniserie van Stephen Poliakoff die zich het beste laat omschrijven als een aanklacht tegen de manier waarop mensen geneigd zijn waardevolle mensen en instituten zomaar aan de kant te schuiven. Met o.a. Timothy Spall als de excentrieke fotocollectie-curator Oswald.

9 House of Cards (1990)
Het origineel. Met Ian Richardson als de snode Britse premier Francis Urquhart, hoofdpersonage in een politiek schaakspel in Westminster dat zijn weerga niet kent. ‘You might say that, I could not possibly comment’

10 Line of Duty (2012-2022)
Superspannend kat-en muisspel van de gevierde scenarist Jed Mercurio rondom een fictieve eenheid van de Metropolitan Police die onzuivere politiepraktijken onderzoekt. Weliswaar niet altijd even eenvoudig, maar daarom niet minder geheimzinnig, goed-geacteerd en begoochelend.

Patrick Bremmers
Mediajournalist en Britse tv-kenner

De week van Patrick Bremmers

Mediajournalist en Britse tv-kenner
2022 - week 42