Patrick Bremmers
Mediajournalist en Britse tv-kenner
2022 - week 42

Lachen!

The bouquét residence. The lady of the house speaking. The only gay in the village. En: I am free! Bekende kreten en uitdrukkingen uit Britse BBC-comedy’s die ook bij ons meteen een glimlach op het gezicht doen toveren. De BBC heeft een reputatie hoog te houden op het gebied van goede en vernieuwende comedy.

Monty Python, BlackAdder, Absolutely Fabulous, Dad’s Army, The Good Life, The League of Gentlemen, The Catherine Tate Show en Yes Minister. De lijst aan succesvolle Britse comedy’s is lang en eindeloos.

Een selectie maken van de – in mijn ogen – 10 beste BBC-comedy’s ooit is niet alleen ontzettend leuk om te doen, maar ook best een uitdaging. Want stel dat je iets of iemand vergeet. Hoewel… “Comedy moet je niet teveel analyseren want dan maak je het kapot”, vertelde David Croft (o.a. Hi-de-Hi!, It Ain’t Half Hot Mum en You Rang, My Lord?) me eens. “Iets is grappig of niet.”

Vooruit dan maar.

1. Fawlty Towers (1975-1979)
Hotel op stelten. Mensen verkeren in de veronderstelling dat er tientallen afleveringen zijn gemaakt, maar het waren er ‘slechts’ twaalf. Het bewijs hoe goed het in elkaar zit en dat er elke keer wel weer wat nieuws valt te ontdekken.

2. Keeping Up Appereances (1990-1995)
Eindeloos bij de TROS herhaald waardoor we op een gegeven ogenblik bijna ‘Hyacinth-moe ‘dreigden te raken. Maar… als je een tijd niet hebt gekeken en toevallig op een aflevering stuit, dan zie je weer wat een ongelóóflijk goede actrice Patricia Routledge is. Onvergetelijke scène: Hyacinth die door de levensgrote zwarte hond van de buren op sleeptouw wordt genomen.

3. Are You Being Served? (1972-1985)
Het poesje van Mrs. Slocombe, het loopje van Mr. Humphries en de ondeugende blik van Young Mr Grace… Wordt u al geholpen? was altijd ijzersterk, totdat Mr Lucas na 48 afleveringen de serie verliet en meer vaste personages het veld ruimden. Sommige grappen zouden vandaag de dag natuurlijk allang niet meer kunnen, maar het blijft lachen. Ik sluit me dan ook helemaal aan bij de woorden van de directeur Young Mr Grace als hij weer eens zijn personeel toespreekt met: You have all done very well!

4. Nighty Night (2004-2005)
Zelden zocht een BBC-comedyserie zó dicht de grenzen op. Het gitzwarte Nighty Night met Julia Davis als de harteloze en egoïstische schoonheidsspecialiste Jill Farrell balanceert op het randje qua smaak en wat toelaatbaar is, maar blijft onweerstaanbaar grappig.

5 Gavin & Stacey (2007-2019)
Door de Nederlandse zenders helaas ‘te lokaal’ bevonden comedyserie over twee afzonderlijke families uit twee totaal verschillende regio’s uit Groot-Brittannië (Wales en Essex) die met elkaar verbonden raken door de liefde. Hartverwarmend geschreven door Ruth Jones en James Corden (voordat-ie in de Verenigde Staten doorbrak met The Late Late Show).

6 Two Doors Down (2016-)
Enkel in Groot-Brittannië – en dus ook in een buitenwijk in het Schotse Glasgow – durven mensen elkaar niet voor het hoofd te stoten als ze eigenlijk ‘nee’ willen zeggen. Vandaar dat Beth en Eric Baird al zeven seizoenen lang ‘vrijwillig’ slachtoffer zijn van hun veeleisende en egoïstische buren Colin & Cathy, Alan & Michelle en Christine (een glansrol van de Schotse comediënne Eliane C. Smith).

7 Him And Her (2010-2013)
Aartsluie tortelduifjes en twintigers Steve en Becky uit het Londense Walthamstow hebben heel wat te stellen met Becky’s zus Laura en haar verloofde Dan, onnozele vriendin Shelly en viezige buurman Dan (Joe Wilkinson uit After Life). Ook hier geldt: wanneer zegt iemand nou eindelijk eens wat ze écht vinden?

8 The Office (2001-2003)
Tenenkrommend goede kantoor-comedy waarmee Ricky Gervais (als de zelfingenomen Wernham Hogg-regiomanager David Brent) in één keer zijn naam vestigde als veelzijdig en onontbeerlijk comedytalent. Nóg zo’n legendarische BBC-comedykraker van Gervais: Extras over een groepje figuranten bij film- en televisieproducties.

9 Little Britain (2003-2006)
“Heeft u zichzelf weleens in de spiegel gekeken? Geen prettig gezicht, hè. Wie zou dáár nou onder willen liggen?” Marjorie Dawes van de afslankclub Fat Fighters wint er geen doekjes om in de drie seizoenen van de absurdistische BBC-sketchshow Little Britain. David Walliams en Matt Lucas maken grappen over zieken en bejaarden, homoseksuelen, mensen in een rolstoel en trashy tienermoeders. Flauw en op het randje soms? Yeah, I know. Maar wel heel grappig.

10 The Royle Family (1998-2012)
“Ik heb net een splinternieuwe sitcom opgenomen”, zei actrice Sue Johnston (Barbara Royle) wat twijfelend toen ik haar in 1997 interviewde over wat anders. “Maar wat de mensen ervan zullen zeggen… geen idee. De personages doen namelijk niéts, ze kijken alleen onderuitgezakt tv.” Nou, de kijkers vonden The Royle Family uiteindelijk geweldig. Terecht, want zelden werd de Britse working class zo grappig, zo genadeloos en vooral zo hartverwarmend neergezet.

Patrick Bremmers
Mediajournalist en Britse tv-kenner

De week van Patrick Bremmers

Mediajournalist en Britse tv-kenner
2022 - week 42