Patrick Bremmers
Mediajournalist en Britse tv-kenner
2022 - week 42

Buitengewoon Bijzonder Curieus (BBC)

Als je regelmatig over Britse series en met name de BBC schrijft kom je soms eigenaardige, gekke en opvallende dingen tegen. Ter afsluiting van mijn week ter gelegenheid van 100 jaar BBC nog een aantal Buitengewone, Bijzondere en Curieuze zaken uit 100 jaar BBC NL-geschiedenis.

Alaaf Broeders!
Weinig BBC dramaseries hadden hier zoveel impact als The Brothers, van 1974 tot en met 1976 uitgezonden als De Gebroeders Hammond. De AVRO trok in 1976 vergelijkingen met de populariteit destijds van Peyton Place en mocht soms wel op 4,5 miljoen kijkers per aflevering noteren. Let wel: er waren toen nog maar twee zenders.

De lotgevallen van de Hammonds die een succesvol transportbedrijf runden waren hier zó geliefd dat de hoofdrolspelers regelmatig werden overgevlogen voor talloze praatprogramma’s, waar ze zich ook meteen van hun muzikale kant lieten horen.

Omstanders van de carnavalsoptocht in Veghel dachten in februari 1976 ongetwijfeld dat ze al veel te vroeg te diep in het glaasje hadden gekeken. Actrices Jean Anderson en Jennifer Wilson, en enkele andere Hammond-acteurs, hadden zich laten strikken voor een plaatsje op een van de praalwagens. Maar ze waren het toch écht, De Gebroeders Hammond van ‘het avondje AVRO’: Holland hield van de Hammonds, maar de Hammonds hielden ook écht van Holland.

Dalziel en Pascoe in Amsterdam
Hij had zó genoten van zijn gastoptreden tijdens het Detectivefestival op de Beurs van Berlage dat acteur Warren Clarke (1947-2014) samen met de KRO het plan vatte voor een Amsterdamse special van de BBC-misdaadserie Dalziel and Pascoe. Het tienjarig bestaan van de Britse detectiveserie, net zo populair bij de KRO als Inspector Lynley en Inspector Morse, was een prima aanleiding.

Clarke, een groot levensgenieter, zocht van tevoren zelf de geschikte opnamelocaties uit en struinde tot diep in de nacht de Amsterdamse kroegen langs. Voor de gelegenheid ging ‘Dalziel’ zelf de special regisseren, Pierre Bokma, Johanna ter Steege en Jeroen Krabbé strikkend voor de gastrollen.

De Amsterdamse Dalziel & Pascoe-special, Wrong time wrong place, mag qua plot dan misschien niet de meest sterke aflevering zijn; de liefde die de helaas veel te vroeg overleden Clarke koesterde voor ons land en onze hoofdstad is absoluut voelbaar.

The Onedin Line
Redereigenaar James Onedin, de lieftallige Jessica Benton en natuurlijk eerste stuurman Captain Baines. Oftewel de belangrijkste personages uit de historische BBC-dramaserie The Onedin Line. Acht seizoenen lang volgden we hun belevenissen aan wal en op zee, zich afspelend in de periode van de overgang van zeilschepen naar stoomschepen. Hoofdrolspeler Peter Gilmore bracht hier zelfs een singeltje uit, Home Loving met de op de achterkant – vanzelfsprekend – de titelmelodie van de serie (van Aram Khachaturian). De hoofdrolspelers zaten er overigens extra warmpjes bij dankzij de Hema, want het warenhuis liet hen uitvoerig poseren in de gebreide truien voor hun legendarische Breiboeken.

NL BBC
Nederland mag dan al vanaf de jaren zestig ‘en masse’ BBC-programma’s aankopen, series, formats en natuurprogramma’s; andersom gebeurt het ook weleens een keertje, zij het zelden.

Zo werd in de jaren zeventig de dramaserie Een mens van goede wil op de BBC uitgezonden, geheel nagesychroniseerd in het Engels. De onlangs overleden regisseur John van de Rest vertelde destijds aan het Veronicablad dat de man die daarvoor verantwoordelijk was geweest even daarvoor Scenes van een huwelijk van Ingmar Bergman had nagesychroniseerd. “Die man zei: u hebt iets fantastisch gemaakt”, vertelde Van der Rest aan de verslaggeefster. “Dit is het beste televisiedrama dat ik heb gezien sinds The Forsyte Saga. Nou en in Engeland weten ze heus niet wie ene Van de Rest en ene Josine (Dalsum – red) is…”

Naast Kapitein Zeppos (weliswaar van onze zuiderburen) toonde de BBC midden jaren tachtig Te Land ter zee en in de lucht. Tobbedansen in Volendam werd op 1 januari 1986 uitgezonden, met een eigen commentator en presentator. Gevolgd door Fiets ‘m d’r in vanuit Blokzijl en Hoog en Droog vanuit Leiden. “De BBC maakte plannen”, schrijft Evert de Graaf in zijn biografie over dit programma “om ook in Engeland opnames te maken en de beste deelnemers in Nederland mee te laten spelen.”

Uw reactie graag
De Engelse lessen van de BBC met Walter and Connie zijn in de jaren zestig razend populair. Wie aan de wekelijkse lessen op dinsdagavond bij de NTS niet genoeg heeft, kan meer informatie inwinnen door een briefkaart te sturen naar de BBC in… Rotterdam. Via het geheimzinnige postbus-adres is het blad English By Radio op te vragen plus handboeken en grammofoonplatencursussen.

Wanneer de BBC vanaf 1 juli 1986 op zowat alle Nederlandse kabels is te zien kunnen Nederlanders reageren op de programma’s via de Nederlandse BBC-correspondent Cees Wijberg. Hij verzamelt voor de Britten alle reacties op zijn postadres in Hilversum en stuurt ze dan door naar Londen.

Wie overigens ongevraagd post over BBC-programma’s krijgen zijn in 1972 de dames van de Blaricumse Bemiddelings Centrale, een voortzetting van de vroegere Blaricumse Babysit Centrale Ze organiseren shopping-trips voor dames naar Düsseldorf waar volgens een van de directrices in Televizier ‘een groter sortiment artikelen wordt aangeboden, mooier van kwaliteit en modieuzer soms’. AVRO’s Jan Koopman wijdde er destijds een radio-uitzending aan.

Patrick Bremmers
Mediajournalist en Britse tv-kenner

De week van Patrick Bremmers

Mediajournalist en Britse tv-kenner
2022 - week 42