Tina Nijkamp deelt kijkcijfers die niet meer openbaar zijn
dinsdag 29 augustus 2023

Tina Nijkamp deelt kijkcijfers die niet meer openbaar zijn

Kijkcijfers worden met de nieuwe manier van meten die maandag is ingegaan pas na zes dagen gepubliceerd. Maar op de eerste dag van het nieuwe systeem gaat het al mis. Voormalig SBS6-baas en mediakenner Tina Nijkamp deelt dinsdag ‘gewoon’ een kijkcijferlijstje.

Vanaf dinsdag worden de lineaire kijkcijfers van de vorige dag niet meer online gepubliceerd, zoals dat jarenlang wel gebeurde. Het Nationaal Media Onderzoek (NMO) brengt deze cijfers pas na een week naar buiten, omdat dan naast lineair kijken ook het uitgesteld kijken kan worden meegenomen. Toch verschenen de cijfers dinsdag op de Instagram-pagina van Nijkamp.

Patricia Sonius, directeur onderzoek bij het NMO, baalt ervan dat de cijfers alsnog op straat liggen. “Wij zijn verrast door wat Tina naar buiten heeft gebracht, en ook teleurgesteld dat iemand in onze industrie zich niet aan de publicatieregels heeft gehouden.”

Sonius weet niet wie de cijfers heeft gelekt. “We hebben een jaar lang schaduw gedraaid en dat is helemaal perfect gelopen, dus ik ben wel erg verrast”, zegt Sonius.

Het NMO doet onderzoek naar wie zich niet aan de publicatieregels heeft gehouden. Tv-aanbieders mogen zelf wel kijkcijfers publiceren, onder bepaalde voorwaarden. Ze mogen de lineaire cijfers melden, maar niet hoe die in verhouding staan met andere programma’s van andere zenders of omroepen. Over mogelijke consequenties voor degene die zich niet aan de publicatieregels heeft gehouden kan Sonius nu nog niets zeggen.

Nijkamp wil niet zeggen hoe zij aan de lineaire kijkcijfers van maandag is gekomen. Ze houdt het bij de verklaring die ze ook op haar Instagram-account heeft gedeeld. ‘Waarom publiceer ik dit?’, schrijft ze. ‘Om aan te tonen dat op de eerste dag al duidelijk is dat het geheim willen houden van de kijkcijfers voor de kijker, het dus niet openbaar maken van de lineaire cijfers, anno 2023 eigenlijk niet houdbaar is.’

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen