Rene van Brakel
2017 - week 37

Stilte na de storm

Dikke jas, verwilderd haar, telefoon aan het oor en dikke ‘breaking news’ balken van CNN. Met in miniatuur de weerradar, actuele windsnelheid en richting van orkaan Irma.

Sara Sidner doet live verslag vanuit Daytona Beach, vijf hoog naast een betonnen wand. Soms versta je haar amper door de harde wind of blijft ze met moeite overeind. Een verhaal verkopen, dat kunnen ze bij CNN als geen ander. On the spot.

Hoe anders is het op Sint Maarten. Of eigenlijk, we krijgen sinds nu pas een idee. Zes dagen nadat Irma (wier naam niet geheel toevallig ‘geheel en allesomvattend’ betekent) pure ontreddering bracht. Een volstrekt weggevaagde infrastructuur, verstoorde communicatie en een gebrek aan journalisten en correspondenten. Kees Broere van de Volkskrant was er, na een paar dagen scheepte ook NOS-collega Dick Drayer in. Al moest hij vanwege de veiligheid het eiland al snel ontvluchten.

In Curaçao hoopten de journalisten zich op, wachtend op een manier om het getroffen gebied te bereiken. Ook bij EenVandaag bekijken we elke dag de mogelijkheden. Als journalist wil je er simpelweg zijn, on the spot, met verwilderd haar naast een betonnen muurtje. Verslag doen van een grote ramp, het verhaal van de slachtoffers vertellen, verbondenheid met een ander land in ons koninkrijk. Dat die mogelijkheden bijna een week later er nagenoeg niet zijn, zegt ook veel over de omvang van de ramp.

René van Brakel
Hoofdredacteur EenVandaag