Margot van Schayk
2017 - week 34

Anekdote

Rondvliegende inspiratie, binnenstromend succes en passievolle seks op je bureau om dat allemaal te vieren. Zo zou iedereen de eerste week na de vakantie wel willen beginnen. En zo begint mijn week ook. Maar daarover later meer.

Ik begon bij Endemol Shine (toen nog good old Endemol) als Hoofd Programma Ontwikkeling in 2010. Ik was 35, kinderloos, had een relatie met (de voor diegene die dat niet weten: wonderbaarlijk lieve) Jeroen Pauw en ik was mateloos ambitieus. De Mini bracht mij dagelijks van Amsterdam naar Aalsmeer.

In dat karaktervolle maar vooral verouderde glamourcomplex was de tijd ‘dat alles vanzelf ging’ zojuist afgelopen. De bekende uitspraak ‘dat je het raam maar open hoefde te zetten of het succes vloog naar binnen’, lag nog vers in het geheugen. Ik kreeg die anekdote minimaal een keer per week te horen. Samen met de sappige verhalen over bekende sterren en media executives, die op of onder bureaus in leegstaande kantoren, het succes met elkaar vierden. Welkom bij het oude Endemol.

Na een reorganisatie en een verhuizing naar Amsterdam vlogen daar vooral de eerste tekenen van een ingrijpende mediarevolutie door het raam naar binnen. En daar achteraan een koude vlaag nijd jegens het schijnbaar onaantastbare Endemol waar ‘men’ het na al die jaren wel een beetje mee gehad leek te hebben. Endemol, het voormalig knapste kind van de klas, de kip met de gouden eieren, de glorieuze vrucht van John en Joop; graag even achteraan in de rij aansluiten.

De nieuwe periode, waarin bij Endemol weinig meer vanzelf leek te gaan, brak aan. En in die periode sta ik, tamelijk pril en zeer verwachtingsvol, aan het roer van het team dat voor de vernieuwing mag en moet zorgen; het succes van morgen. Formats met gouden randjes.

Als ik vooraf had geweten hoe taai dit zou worden, dan was ik er waarschijnlijk niet aan begonnen. Eerlijk is eerlijk. Hoe het dan tóch kan dat ik al zoveel jaar met zoveel plezier en energie bij dit boeiende bedrijf met deze manische missie bezig ben, zal deze week blijken.

Margot van Schayk
Hoofd Programma Ontwikkeling Endemol Shine