Margot van Schayk
2017 - week 34

Ongestructureerd bijpraten

De eerste dagen na de vakantie staan in het teken van veel en lang en ongestructureerd bijpraten met Rob van der Vleugel. Wie kent hem niet. Hij is als producent eindverantwoordelijk voor al onze non scripted producties.

 

Rob en ik zijn op een mooie dag aan elkaar uitgehuwelijkt door Peter Adrichem, destijds CEO van Endemol. Ik werkte met Peter samen bij Stokvis Niehe/625/TVBV en ik heb ontzettend veel aan hem te danken. Peter is iemand die vertrouwen geeft, risico neemt en tegelijk nuchter blijft. Iemand die naast je zit in de auto tijdens de eerste rit na het behalen van je rijbewijs, zonder je onzeker te maken. Zo heb ik het ervaren.

Peter gaf me de kans om me verder te ontwikkelen toen ik als programmamaker rondkeek waar ik nog meer mijn tanden in kon zetten. In Aalsmeer zette hij mij en Rob voor een introductie aan tafel en hij zag dat het goed was. Rob en ik later zelf ook. We ontdekten dat we allebei een grote liefde voor klassieke muziek hebben bijvoorbeeld. En dat we allebei uit Nijmegen komen en met een kei-lelijk Nijmeegs accent samen onbedaarlijk hard kunnen lachen. Als twee zogenaamd onbevangen provincialen die in de showbusiness verzeild zijn geraakt en zelf soms ook niet helemaal begrijpen waarom ook al weer.

Van Rob heb ik veel geleerd over de identiteit en de positie van Endemol; de verhoudingen buiten de deur, het politieke binnen de deur. En het vasthoudende en het gewiekste, dat kijk ik graag van hem af. Rob kan ook goed sfeer maken en energie geven; energie die relativering biedt. En zonder relativering wordt het al snel heel sneu in onze business, geef maar toe.

Het hardst lachen we om de clichés waarmee een pitch vaak is omgeven; alles moet scherp, authentiek, spraakmakend, vernieuwend, herkenbaar, puur, relevant, over the top, origineel, uniek én betaalbaar zijn. Elke format vereist zijn ‘draaiende stoel’ en die ene ‘topline’ waarmee alles in een daverende klap gezegd wordt. En onderaan de uitnodiging voor een pitch staat meestal, blij-dreigend, ‘Verras ons!!!’

Afijn, je hebt elkaar nodig. En een intensieve langdurige samenwerking met mensen die je vertrouwt, dat maakt het werk draagbaar en veel leuker. Je wordt familie. Je kent elkaar; de valkuilen, de miscommunicaties, de ambities. En je deelt samen één doel en de verantwoordelijkheid. Die positieve grondhouding zit in de fundamenten van Endemol Shine. Het is me veel waard.

Margot van Schayk
Hoofd Programma Ontwikkeling Endemol Shine