Rene van Brakel
2017 - week 37

Het is lente

De vakanties zijn voorbij, lang leve de vakantie! In juli en augustus zag ik de regen onophoudelijk tegen de redactieramen tikken, terwijl collega’s naar zonniger oorden vlogen. Nu voeg ik mij bij de rest van de kinderlozen die altijd in september de strandbedjes vullen.

Het komt ook goed uit. Ik begon op 1 februari als hoofdredacteur bij EenVandaag en je wil de eerste maanden toch vooral aan de slag. Dat is gelukt. En goed ook. Dit is misschien niet de plek voor een lofzang, maar ik was in hoog tempo gewend op mijn nieuwe stek. Het is echt een fijne club, hardwerkende mensen. Dan vliegen die eerste maanden voorbij.

De regen weet de ramen nog steeds te vinden, nu als herfststorm. Maar binnen op de redactie is het lente. Zo ervaar ik het. De tijd van groei, bloei en ruimte voor nieuwe dingen. Nu komt de redactie bepaald niet uit een winterslaap, laat daar geen misverstand over bestaan, maar je ziet de energie en zin om aan de slag te gaan met mijn vraag om een steeds breder en groter publiek te bereiken. De decennialange ervaring in het vertellen van verhalen, in vasthoudend journalistiek handwerk, vindt dus steeds meer zijn weg online. Op allerlei plekken.

Het is de strijd die elk medium voert, de nieuwsconsument aan je binden op welk medium dan ook. Het is natuurlijk heel plezierig dat een miljoen mensen ons elke dag op tv weten te vinden of op Radio 1. Maar deze week zag ik weer stijgende online cijfers, er kwam een nieuwe site, collega’s vullen naar hartenlust Instagram Stories en collega’s weten in 15 seconden een heel verhaal te vertellen op Facebook en Twitter. Zo legde een timelapse van een alsmaar groeiende berg geruimde Fipronil-kippen op een erf in korte tijd bloot hoe omvangrijk dit schandaal is. Ook voor de pluimveehouder.

De kansen zijn eindeloos en er is volop groei. Het is ongetwijfeld nog een hele tijd lente bij EenVandaag.

René van Brakel
Hoofdredacteur EenVandaag

De week van Rene van Brakel

2017 - week 37