Rene van Brakel
2017 - week 37

Nog steeds magie

We hebben dit jaar dranghekken neergezet. Dat bleek vorig jaar nodig. Hordes mensen die een kijkje willen nemen en zich ophopen in de hal van het AVROTROS-pand. Een bezienswaardigheid op zich, het rijksmonument waar decennia Wereldomroep-geschiedenis is geschreven en nu foto’s aan de wand de hoogtepunten uit vervlogen AVROTROS-jaren in herinnering roepen.

Dranghekken voor de EenVandaag experience. Tijdens de Open Studiodagen dit weekend doen we de naam eer aan, de tv-studio gaat open en iedereen vraagt onze presentatoren het hemd van het lijf. Het is wat iedereen altijd opvalt; in het echt is zo’n studio veel kleiner dan hij op tv lijkt. En wat komt er een hoop bij kijken; lezen van de autocue, dwingende stickertjes op de grond voor de locatie van de presentator, verschillende camerastandpunten, en aantrekken wat je zelf leuk vindt? Nee, ook dat gaat in overleg.

Met een beetje cynisme verwacht je gezien het publiek van EenVandaag alleen het oudere smaldeel van onze samenleving. Vijftigers en ouder, maar niets is minder waar. Er zijn vooral veel kinderen en jongeren meegekomen. Stuk voor stuk geïnteresseerd. Ook jongetjes die na dit weekend zeker weten dat ze later cameraman willen worden.

De magie van televisie is er nog altijd, constateerde één van mijn collega’s. In een tijd dat we ons (terecht) focussen op hoe je je publiek bereikt op Facebook, Instagram Stories en YouTube, blijft het bijzonder om dat publiek een tv-studio binnen te zien gaan. De spots, de camera’s, het decor en vooral de spanning van een live uitzending. Het is goed om daar in zo’n weekend eens bij stil te staan… Televisie is nog steeds magie, dat bewijzen de trotse selfies in de EenVandaag studio op Instagram en Facebook.

René van Brakel
Hoofdredacteur EenVandaag

De week van Rene van Brakel

2017 - week 37