Marc de Boer
Media-advocaat bij Boekx in Amsterdam
2020 - week 15

Groundhog Day

Deze week mag ik elke dag een stukje schrijven voor BM. Een eer en een uitdaging. Vooral in deze tijd. Al mijn collega’s werken al drie weken vanuit huis en afwisselend is er één secretaresse op de zaak om daar het fort te bewaken.

Eigenlijk kan bijna al het werk bij ons gewoon doorgaan, behalve procedures bij de rechtbanken, want die waren vrij snel gesloten. Inmiddels is op die beslissing mijns inziens terechte kritiek gekomen, want in een democratie is de rechtspraak een essentiële pijler en met goede voorzorgsmaatregelen kunnen de meeste zittingen best doorgaan.

Gelukkig lijkt dit komende week ook te gaan veranderen. Dit neemt natuurlijk niet weg dat vraagtekens kunnen worden gezet bij de toegevoegde waarde van een jurist in crisistijd. Maar het is nou eenmaal zo dat deze crisis, die zoveel mensen en bedrijven keihard raakt, ook allerlei juridische vragen oproept.

Mag je bijvoorbeeld tijdelijk je kantoorhuur niet betalen? Moet je geld teruggeven aan mensen die een kaartje voor een musical hebben gekocht? Wat kan je doen bij een dreigend faillissement van een zakenpartner?
Gelukkig krijg ik ook nog veel vragen die gewoon gaan over het produceren van een tv-programma of film. Ik heb op dit moment eerlijk gezegd nog geen idee waar ik de rest van de week over zal schrijven, want alle dagen van de week zien er op dit moment redelijk hetzelfde uit. Ik ga vanavond Groundhog Day maar eens terugkijken om te zien hoe dat ook alweer afliep.

Marc de Boer
Media-advocaat bij Boekx in Amsterdam en vaste juridisch adviseur van een aantal tv- en filmproducenten

De week van Marc de Boer

Media-advocaat bij Boekx in Amsterdam
2020 - week 15