Marc de Boer
Media-advocaat bij Boekx in Amsterdam
2020 - week 15

Misbruik

Alweer de laatste keer dat ik iets mag schrijven in deze rubriek. In mijn eerste stukje eindigde ik met een verwijzing naar de film Groundhog Day, omdat alle dagen er in tijden van thuisquarantaine min of meer hetzelfde uitzien.

De afgelopen week heb ik deze film daadwerkelijk teruggekeken (Pathé Thuis, € 2,99 in SD), om te kijken hoe de eindeloze sleur in het verhaal van de film wordt doorbroken. Een collega van mij wist nog wel te herinneren dat het goed zou aflopen, maar hoe dan?
Als de cynische hoofdpersoon Bill Murray eenmaal doorheeft dat hij elke dag opnieuw beleeft, probeert hij misbruik te maken van de situatie door elke dag iets meer te weten te komen van zijn romantic interest Andie McDowell en haar zo uiteindelijk op een dag binnen 24 uur te kunnen versieren.
Maar dat mislukt natuurlijk jammerlijk en pas als hij de situatie accepteert en stopt met misbruik maken, draaien zijn kansen. Kortom, best een moralistisch verhaal. Maar hoe vaak heb ik de afgelopen dagen al niet gehoord dat een partij onder een contract wil uitkomen ‘vanwege de huidige crisissituatie’ en daarbij heel hard ‘overmacht’ roept.
Als geen sprake is van echte onmogelijkheid om de overeenkomst, al dan niet in aangepaste vorm, na te komen, is dat ook gewoon misbruik maken van de situatie. En daarmee kom je niet weg, is ook de moraal van de film.
Fijn Paasweekend iedereen en #blijfthuis.

Marc de Boer
Media-advocaat bij Boekx in Amsterdam en vaste juridisch adviseur van een aantal tv- en filmproducenten

De week van Marc de Boer

Media-advocaat bij Boekx in Amsterdam
2020 - week 15