Nederlandse acteurs pleiten voor minimumvergoeding
dinsdag 28 mei 2019

Nederlandse acteurs pleiten voor minimumvergoeding

Een groep Nederlandse acteurs, onder wie Hadewych Minis, Gijs Scholten van Aschat en Marthe-Geke Bracht, wil dat er grote veranderingen komen binnen de film- en televisiewereld. Zij pleiten voor minimumtarieven en meer inzicht in de geldstromen en besluitvorming binnen castingbureaus en productiehuizen.

Bracht, die onder meer meespeelde in Petticoat, is initiatiefnemer van de groep en deelde haar ervaringen met Het Financieele Dagblad. De krant sprak vervolgens met andere acteurs, die haar negatieve beeld bevestigen.

“Er is geen inzicht in de geldstromen”, zei Marthe-Geke Bracht maandag in het programma M. Als voorbeeld gaf ze een rol in een Nederlandse film, die kort voor de start van de productie werd geannuleerd door de producent. Een vergoeding kreeg ze niet.

“De rol was volgens hen vervallen wegens een productionele puinhoop”, vertelde de actrice. “Ik heb maanden vrijgehouden voor die rol.” De actrice zei dat ze eigenlijk naar de rechter had moeten stappen. “Maar dat deed ik niet, want ik wilde nog langer werken.”

Voor de film Alle Tijd van Job Gosschalk, de castingdirector en regisseur die inmiddels niet meer actief is in de filmwereld nadat hij werd beschuldigd van misbruik en intimidatie, kreeg Bracht slechts een cadeaubon als vergoeding, die bovendien nooit werd opgestuurd.

Volgens Hadewych Minis durven acteurs niet in staking te gaan, uit angst niet meer te worden benaderd voor rollen. Ze voegt toe dat dit al jaren speelt. “Het is al veel langer aan de hand. Als kunst en cultuur van belang zijn voor ons land, dan moet je het ook serieus nemen.”

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen