De Slag om de Schelde vervroegd in de bioscoop
maandag 26 oktober 2020

De Slag om de Schelde vervroegd in de bioscoop

De oorlogsfilm De Slag om de Schelde verschijnt op 17 december in de bioscoop. “Nu grote internationale titels schuiven, zien we een kans om alsnog groots uit te gaan”, aldus Alain de Levita, producent van de film.

De Slag om de Schelde is met een budget van € 14 miljoen de allergrootste Nederlandse film van de afgelopen 10 jaar. De cast bestaat onder andere uit Gijs Blom, Susan Radder, Jamie Flatters en Tom Felton. Regisseur is Matthijs van Heijningen, het scenario is van Paula van der Oest. Initiatiefnemer van de film is het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. De Slag om de Schelde is gemaakt in het kader van 75 jaar vrijheid en sluit dit herdenkingsjaar af.

Centraal in de film staat de de strijd die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten. Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog, staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste slagvelden in West-Europa en toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. De film gaat hier verandering in brengen en vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan.

De Slag om de Schelde is geproduceerd door Levitate Film, het productiebedrijf van Alain de Levita. De Belgische co-producent is Caviar. De film is in co-productie gemaakt met de EO en ondersteund door NPO, CoBo, Nederlands Filmfonds, Vlaams Audiovisueel Fonds en de Belgische Tax-Shelter. Distributeur September Film brengt De Slag om de Schelde op 17 december 2020 uit in de Nederlandse bioscopen. Netflix gaat de film in de loop van 2021 aanbieden.

Bron: September Film/BM

Bericht delen