Dinsdag 16 januari 2018

Amsterdam steekt miljoenen in AT5

De gemeente Amsterdam legt 4,25 miljoen euro op tafel om tv-zender AT5 van de ondergang te redden. De eenmalige subsidie aan de stadszender zal mogelijk nog worden vermeerderd met 750.000 euro. Dat is het tekort dat dit jaar bij AT5 ontstaat.

AT5 zit in zwaar weer, onder meer doordat wethouder Carolien Gehrels in juli een voorgenomen fusie met RTV Noord-Holland heeft afgeblazen.

De nieuwe raad van commissarissen van AT5, die half juli aantrad, zegt dat de situatie acuut en penibel is; de bestaande subsidie van 3,3 miljoen euro per jaar is niet toereikend om AT5 in de lucht te houden. De zender heeft een schuld van vier ton bij banken en gemeente en het eigen vermogen zal eind dit jaar negatief zijn.

Rond de mislukte fusie heeft AT5 260.000 euro uitgegeven, de inkomsten uit eigen producties vallen drie ton lager uit dan was begroot en de reclame-inkomsten zijn anderhalve ton lager dan waarop was gerekend. Die tegenvallers moeten door Amsterdam worden opgevangen om, aldus de commissarissen, “de lopende bedrijfsactiviteiten zonder problemen te kunnen blijven financieren.”

Daarna zal vanaf 2012 een structurele subsidie van vier miljoen euro per jaar nodig zijn, maar moet er eigenlijk 5,5 tot zes miljoen euro op tafel komen voor een ‘gezonde’ bedrijfsvoering. Het stadsbestuur wil voorlopig de zorgen voor 2011 wegnemen en daarna zien hoe de zender zich ontwikkelt.

Bron: Het Parool

Bericht delen