Dinsdag 16 januari 2018

Tweede Kamer steunt Metropole Orkest

De Tweede Kamer heeft maandag in meerderheid aan minister Van Bijsterveldt gevraagd het Metropole Orkest te steunen bij de overgang naar verdere zelfstandigheid. Het bedrijfsplan dat het Metropole Orkest heeft gemaakt wordt door de minister nader bestudeerd. Zij is bereid de benodigde frictiekosten te gebruiken om de overgang de komende vier jaar te steunen, mits het daar dan ook bij blijft vanuit de Mediabegroting.

Anton Kok, directeur van het Muziekcentrum van de Omroep: “Wij zijn verheugd over de steun van de Tweede Kamer. Het gaat er nu om met de minister de plannen naar verdere onafhankelijkheid goed te bespreken en ervoor te zorgen dat het Metropole Orkest een eerlijke kans krijgt haar unieke en bijzondere plek in het Nederlands muzieklandschap te behouden. Het Metropole Orkest heeft laten zien de handschoen op te willen pakken. Onze nummer 1-hit is daar een bewijs van. Maar voor een gezonde toekomst is de steun van Tweede Kamer en minister onontbeerlijk. Met de steun die we vandaag in het debat hebben gekregen, zie ik de vervolggesprekken met het ministerie van OCW met vertrouwen tegemoet.”

De VVD vindt de toezegging van de minister stevig, ook de opmerking dat ze daarbij “niet op een miljoen zal kijken”. De VVD hoopt binnenkort duidelijkheid te krijgen van de minister. De SP diende een motie in om het Metropole Orkest vier jaar lang te steunen naar zelfstandigheid met 11,5 miljoen euro en daarmee de onderhandelingen in te gaan. De minister ziet de motie van Jasper van Dijk van de SP als ondersteuning van haar beleid en laat het oordeel aan de Kamer.

Bron: MCO

Bericht delen