Article header image

NPO verhuist FM-frequentie 3FM niet naar Radio 5

De NPO wil de FM-frequentie van NPO 3FM niet verhuizen naar NPO Radio 5 Nostalgia. Volgens een woordvoerder van de publieke omroep is de FM-frequentie vooralsnog onmisbaar voor 3FM. Een aantal radiomakers opperde de verhuizing onlangs, maar volgens de NPO is de FM-frequentie veruit het belangrijkste distributiemiddel voor de zender.

3FM bereikt wekelijks ongeveer één miljoen luisteraars via de FM. Een verhuizing van FM-frequenties van NPO 3FM naar NPO Radio 5 is daarom niet aan de orde. Volgens de NPO kan Radio 5 het prima af zonder FM-frequentie. “We zien dat de nieuwe frisse koers van NPO Radio 5 aanslaat. De luisteraars weten de zender goed te vinden met de huidige distributie.”

NPO Radio 5 verloor in 2015 haar frequentie op de middengolf en is sindsdien alleen via de kabel, DAB+ en internet te beluisteren. Terwijl de zender met jaren zestig, zeventig en tachtig classics en evergreens niet eens een FM-frequentie heeft, weet het de laatste maanden bijna net zoveel luisteraars te trekken als 3FM.

3FM richt zich op jongvolwassenen van 15 tot 35 jaar, terwijl Radio 5 mikt op 55-plussers. Nu 3FM en Radio 5 bijna even groot zijn, is een verhuizing van de FM-frequentie volgens  gerechtvaardigd, omdat jongere mensen meer online luisteren en oudere mensen meer via de FM. Mediasite Spreekbuis heeft diverse prominenten gevraagd naar hun mening over een FM-verhuizing. Onder anderen Adformatie-journalist Maarten Hafkamp, Erik de Zwart, Evert van Bronkhorst van mediabureau Vizeum, Jeroen van Inkel en Henkjan Smits zijn vóór een verhuizing.

Van Inkel: “Het zou eigenlijk veel effectiever zijn als juist Radio 5 de komende jaren nog over een FM-frequentie zou kunnen beschikken, aangezien jonge luisteraars 3FM vooral online gaan luisteren en steeds minder via de FM.” Smits: “Ondanks het ontbreken van de FM-frequentie is NPO Radio 5 net zo groot als 3FM. De veel jongere 3FM luisteraar luistert vaak al niet eens meer via de FM. Veel jongeren luisteren radio via hun smartphone. Waarom zou 3FM nog een FM-frequentie moeten hebben? Geef deze frequentie aan de mensen die er écht behoefte aan hebben, de 55-plussers. Het is makkelijker aan jongeren uit te leggen dan aan 55-plussers hoe je luistert via een app.”

Lees hier meer reacties.

Bron: NOS/Spreekbuis/BM

Bericht delen