Dinsdag 16 januari 2018

Muziekcentrum van de Omroep bereidt acties voor

Het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) bereidt acties voor. Dit heeft directeur Anton Kok van het MCO vrijdag gezegd in een reactie op het concept-regeerakkoord.

In de plannen van de VVD, CDA en PVV staat dat het centrum moet worden afgeschaft. Onder het MCO ressorteren het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Groot Omroepkoor, het Metropole Orkest en de omvangrijke Muziekbibliotheek van de Omroep.

Chef-dirigenten, musici, directie en staf van het MCO zijn volledig overvallen door de plannen van het nieuwe kabinet en zijn ontzet. ”We leggen ons hier niet zomaar bij neer en komen volgende week met een actieplan,” aldus Kok.

Twee orkesten van het Muziekcentrum van de Omroep, het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) en de Radio Kamer Filharmonie (RKF) gaan vrijdagavond om 20.15 actie voeren in Amsterdam en Utrecht. FNV KIEM is geschokt door dit besluit van het nieuwe kabinet en ondersteunt deze actie.

FNV KIEM-bestuurder Martin Kothman: “Het Muziekcentrum van de Omroep heeft een unieke positie in het Nederlandse muzieklandschap en mag niet zomaar verdwijnen. Er is geen enkel redelijk argument om drie omroeporkesten met elk een eigen specifieke taakstelling en het enige grote beroepskoor (Groot Omroepkoor) in ons land op te heffen. Als de plannen doorgaan zullen er zeker 350 banen verloren gaan. De actie vanavond vindt tegelijkertijd op twee verschillende podia plaats. Bij aanvang zal het podium leeg zijn. Na enige tijd komen de orkestleden via de zaal op, terwijl zij een baskist dragen met daarop een laken met de tekst ‘levende muziek’. Deze tekst en de actie staan symbool voor de levende muziek die door de opheffing van het MCO ten grave wordt gedragen.”

Bron: Parool/FNV/KIEM

Bericht delen