Breda moet zelf beslissen over 538 Oranjedag
maandag 19 april 2021

Breda moet zelf beslissen over 538 Oranjedag

Het kabinet ziet geen reden om te stoppen met de Fieldlab-evenementen die de komende tijd gepland staan. De gemeente Breda moet zelf beslissen of de omstreden 538 Oranjedag in die stad op 24 april doorgang kan vinden, stellen verschillende ministers.

De burgemeester van Breda, Paul Depla, zei zondagavond tegen Nieuwsuur dat hij eerst alle adviezen “zorgvuldig” wil afwegen voordat hij beslist of hij een vergunning verleent voor het evenement, waarbij 10.000 bezoekers welkom zijn. “De maatschappelijke onrust zien we overal, zeker in de stad Breda”, zegt Depla. Maar hij zegt ook te luisteren naar de “1,2 miljoen mensen die geprobeerd hebben een ticket te kopen. Dat is ook sentiment dat in de samenleving leeft.”

De gemeenteraad van Breda voert maandagavond overleg over het evenement. Dan valt er hoogstwaarschijnlijk een beslissing over het wel of niet doorgaan van de 538 Oranjedag komende zaterdag.

Bij het overleg zal de vraag meespelen of de openbare orde tijdens het feest nog te handhaven is. Een woordvoerder van het Bredase Amphia Ziekenhuis wees er eerder op dat het feest tot extra aanloop kan leiden op de Spoedeisende Hulp.

Stormloop bij petitie en boze horeca
Ondertussen loopt het storm bij de petitie die een arts van het Amphia Ziekenhuis tegen het testevenement was gestart. Inmiddels hebben 300.000 mensen een digitale handtekening onder de petitie gezet.

Volgens de arts stellen “verontruste zorgverleners, patiënten op de steeds langer wordende wachtlijst, hun naasten en anderen dat het feest, vlak bij het ziekenhuis, een slag in het gezicht is van patiënten en zorgverleners.”

Bredase horecaondernemers uitten eerder deze week hun woede over het evenement. “Dat dit evenement mag doorgaan op een steenworp afstand van de horeca die als sector niks mag, steekt enorm. Het voelt als een mes in je rug”, zei Johan de Vos, vicevoorzitter van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland toen.

Bron: NOS/BM

Bericht delen