Romar Bucur
Head of Business Development & Strategy Banijay Benelux
2023 - week 12

To Infinity & Beyond

South By was ook de plek om te dromen over de technieken die nog jaren weg zijn van commercieel gebruik. Een handvol futuristen deed – soms weloverwogen, soms impulsieve – voorspellingen over hoe onze wereld er over een aantal jaar uit zal zien. Met in acht genomen de wijze woorden van Sofie Hvitved, futurist bij Copenhagen Institute for Future Studies: “There is no future, only possible scenario’s for the future.” 

Op AI-gebied is de verwachting dat deze ontwikkelingen in sneltreinvaart doorgaan. De grootste blokkades voor de large language models zijn op dit moment het vinden van de data om de AI te trainen en de rekenkracht die nodig is om het live te houden. ChatGPT gebruikt nu al een serverpark vol met tienduizend van de meest geavanceerde Nvidia grafische kaarten. De verwachting is dat tegen 2030 de AI-systemen duizend keer krachtiger zijn dan wat we nu kennen. Futurist Amy Webb (aanrader om haar presentatie terug te kijken en trendrapporten te downloaden) spreekt over AISMOSIS: het moment dat alle systemen en organisaties volledig verweven zijn met AI. Geen gekke gedachte met alle connected devices die we nu al hebben. Met 80% kans dat dit ons leven en geluk negatief beïnvloedt…

Futuristen Rohit Bhargava en Henry Coutinho-Mason – auteurs van het boek The Future Normal – waren positiever over onze toekomst. Zo zal de grootste bijdrage van Apple volgens hen zijn op het gebied van gezondheid. Met gezondheidsmonitors in je smartwatch en je telefoon die bijvoorbeeld je glucoseniveau in de gaten houden. Of Upside Foods die echt vlees kweken zonder daarbij een dier pijn te doen op basis van cellen van dieren. En een experiment met de Woebot chatbot die via vijf miljoen berichten per week therapie geeft aan haar gebruikers waarbij wetenschappelijk door Standford University bewezen is dat dit angst en depressie tegengaat in de leeftijd 18-28 jaar.

Disney wist het internationale nieuws te halen met een eigen robot – die verdacht veel leek op Judy Hopps uit Zootopia. Een logisch gevolg van de ontwikkelingen die Disney al jarenlang doet op animatie maar ook themaparkgebied. De doelstelling van Disney om geluk te brengen wordt doorvertaald in iedere vezel van het park: verhaal, cast, geur, audio en techniek.
Maar ook gekkere producten als Plantwave – door middel van sensoren luisteren naar de trillingen van je planten – een pak van Hugtics waarmee je op afstand een knuffel aan iemand kan geven en een techniek van Hypervsn om live hologrammen te maken (Talpa, let je op voor Avastars?). Ook stond er de cockpit van Eve Airs eerste vliegende auto. En dan hebben we het niet eens over 3D geprinte organen die gekweekt worden voor allerlei levensreddende transplantaties of militaire drones die veel goedkoper worden en de balans in oorlogsvoering gaan veranderen. 

In het vliegtuig terug – met al die Nederlanders en Europeanen die ook op South By hebben rondgelopen, gonst het nog lang na. Van nieuwe connecties en festivalvrienden voor het leven, tot de man bij het toilet uit Zwitserland die toch echt een goed idee heeft samen met een vriend voor een tv-western. Of de vrouwelijke muzikant die naast me zit en een tour start in Europa met haar folkband, maar ook een boek heeft geschreven dat heel goed verfilmd kan worden. Ze proberen nog net niet hun boek zelf te verkopen, zoals bijna alle sprekers op SXSW.

Romar Bucur
Head of Business Development & Strategy Banijay Benelux 

De week van Romar Bucur

Head of Business Development & Strategy Banijay Benelux
2023 - week 12