Dinsdag 16 januari 2018

VRT krijgt derde kanaal

De Belgische publieke omroep VRT krijgt een derde kanaal, meer geld van de overheid én de toestemming om meer geld uit sponsoring te halen. Vanaf 2013 is Ketnet te zien op een apart derde kanaal. Twee tot vier dagen per week staat de programmering na 20.00 uur in het teken van jongeren.

Het bedrag dat de VRT jaarlijks van de Vlaamse regering ontvangt, stijgt met achttien miljoen euro tot een bedrag van 293 miljoen euro. Dat is minder dan de VRT vroeg, maar de publieke omroep mag in ruil wel meer geld uit sponsoring halen. Het toegestane bedrag stijgt van tien miljoen euro naar 16,5 miljoen euro.

De commerciële omroepen zijn niet te spreken over de beheersovereenkomst die de Belgische regering heeft opgesteld. Vooral het derde kanaal en de stijging van de toegelaten sponsoring zit hen dwars. “De VRT is nu al zo dominant, ze heeft een marktaandeel van 43 procent. Dat is buiten proportie. Met een derde kanaal zal dat enkel nog maar toenemen,” zegt Peter Quaghebeur, de ceo van de VMMa, het moederbedrijf van VTM. “Meer geld door meer sponsoring voor de VRT zal de markt bovendien alleen nog maar meer verstoren.”

Bron: De Standaard

Bericht delen