VPRO maakt ruimtereisprogramma De wilde ruimte
dinsdag 22 januari 2019

VPRO maakt ruimtereisprogramma De wilde ruimte

Staat de mens op het punt de ruimte te koloniseren? Gaan we ons vestigen op de maan, op Mars of nog verder weg? In de zesdelige serie De wilde ruimte verkent wetenschapsjournalist Anna Gimbrère onze toekomst in de ruimte en neemt ze ons mee op ontdekkingreis in de wereld van de ruimtevaart. De wilde ruimte is vanaf 15 maart elke vrijdagavond te zien om 21.05 uur, bij de VPRO op NPO 2.

Vijftig jaar nadat Neil Armstrong voet zette op de maan ontmoet wetenschapsjournalist Anna Gimbrère visionairs en dromers die werken aan het verwezenlijken van onze toekomst in de ruimte. Wat beweegt deze mensen en wat is er nodig voor het koloniseren van de ruimte? Tijdens haar reis stuit Anna op spectaculaire technologieën, angstaanjagende scenario’s en fascinerende verhalen van vooruitstrevende wetenschappers en pioniers. Ze dringt door tot de hoogvliegers en astronauten van NASA.

Ontwikkelingen in de ruimtevaart nemen een hoge vlucht. Amerika en Europa gaan samen terug naar de maan, het ruimteschip hiervoor is al in aanbouw. De eerste Chinese ruimtesonde landde onlangs op de achterkant van de maan. Behalve landen en staten investeren steeds meer bedrijven en rijke particulieren in de ruimtevaart. Zo maken de steenrijke space cowboys Jeff Bezos en Elon Musk met hun bedrijven Blue Origin en SpaceX de ruimtevaart competitiever, goedkoper en onweerstaanbaar aantrekkelijk.

Anna Gimbrère is wetenschapsjournalist en televisiepresentator. Ze studeerde in 2014 af in de theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie begon ze als redacteur voor de Nationale Wetenschapsquiz. In 2017 deed ze voor de VPRO en NOS verslag van de World Solar Challenge in Australië. Zij is regelmatig te gast bij verschillende talkshows om wetenschappelijk nieuws te duiden. De wilde ruimte is haar eerste serie voor de VPRO waarin haar liefde voor wetenschap en ruimtevaart samenkomen. Anna Gimbrère is door de Volkskrant uitgeroepen tot mediatalent van 2019.

Bron: VPRO/BM
Foto: Maarten Kramer

Bericht delen