Dinsdag 16 januari 2018

Van Bijsterveldt tegen inmenging in programmering

Minister van OCW Marja van Bijsterveldt maakt zich zorgen over de invloed die politici willen hebben op programma’s van de publieke omroep. “Wij kunnen niet vanuit Den Haag met emoties of sentimenten Hilversum aansturen,” zegt ze zaterdag in een interview met NRC Weekend. “Dat kan écht niet.”

Van Bijsterveldt heeft vorige maand gedreigd met opstappen als PVV en VVD hun zin zouden krijgen in de discussie over het nieuwe fusieplan van de publieke omroepen. De PVV vond dat teveel geld naar “die linkse VARA” zou gaan. Van Bijsterveldt: “Daar heb ik voor mijzelf een streep getrokken. Ik heb gezegd: daar ga ik niet aan mee doen.”

Van Bijsterveldt bespreekt maandag in de Tweede Kamer de mediabegroting. Het debat zal onder meer gaan over de fusieplannen van de publieke omroep en de bezuinigingen van 200 miljoen euro op de media. In een vorig mediadebat, in juni, klaagde Martin Bosma (PVV) over de programma’s van de IKON – die zouden te negatief zijn voor zijn partij – en wilde hij de publieke zender Radio 2 verplichten om voor circa een derde deel van de tijd Nederlandse muziek te draaien. “Niet wenselijk,” noemt Van Bijsterveldt dergelijke Haagse inmenging in Hilversumse programma’s.

Bron: NRC

Bericht delen