Article header image

Uitreiking Willems-Orde live bij NOS

De NOS doet dinsdag 15 maart live verslag van de uitreiking van de Militaire Willems-Orde aan het Korps Commandotroepen. Het korps krijgt de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding uit handen van koning Willem-Alexander. De ceremonie wordt gehouden op het Binnenhof in Den Haag.

 

Behalve het rechtstreekse verslag is in de uitzending een reportage te zien van Journaalverslaggever Peter te Velde, die meerdere keren verslag heeft gedaan vanuit Afghanistan toen de Nederlanders daar zaten. Op de thuisbasis van het korps, de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal, praat Te Velde met oud-commandant Van Wiggen en met enkele commando’s. De huidige commandant, Jelte Groen, spreekt na afloop van de ceremonie met presentator Astrid Kersseboom. Bij haar aan tafel zit ook militair historicus Christ Klep.

Het Korps Commandotroepen, de ‘special forces’ van de Koninklijke Landmacht, krijgt de onderscheiding voor haar buitengewone inzet in Afghanistan. De uitreiking is een na-oorlogse primeur: sinds 1940 zijn alle uitgereikte onderscheidingen naar eenheden gegaan die beloond werden voor hun daden in de Tweede Wereldoorlog.

Bron: NOS/Broadcast magazine

Bericht delen