Woensdag 17 januari 2018

Toppers benaderd voor omkoping Songfestival

De Toppers zijn in 2009 in de aanloop van hun deelname aan het Eurovisie Songfestival benaderd door een ‘Oost-Europese partij’ die aanbood om tegen betaling de stemming van het televoten te manipuleren. Dat bevestigt Benno de Leeuw, de manager van de Toppers, vanavond in Brandpunt.

 

De Leeuw nam het telefoontje serieus genoeg om een afspraak te maken in ‘een wegrestaurant bij Hengelo’ met een Oost-Europese man. Die deed hem een aanbod. Hij zei dat hij een ingenieus systeem had waarmee hij – tegen betaling – in verschillende landen het stemgedrag kon manipuleren met SMS- bombardementen. De Leeuw zegt daar over in de Brandpunt-uitzending: “Dat heeft hij mij uitgelegd ja. Dan dacht ik letterlijk van; hé! Dat zou best eens kunnen.” Op de vraag wat hij dan zou moeten betalen, antwoordt de Toppers-manager: “Je praat over een wereldwijd evenement; dan denk ik dat je over luttele miljoenen praat.”

De Toppers (destijds met Gordon Heukeroth, Rene Froger en Jeroen van der Boom) vertegenwoordigden Nederland in 2009 op het Songfestival in Moskou. Volgens de Leeuw heeft hij het aanbod nooit met de toppers besproken. Maar Jeroen van der Boom en Gordon Heukeroth bestrijden dat. Jeroen van der Boom zegt in Brandpunt: “We hebben dat eigenlijk gelijk van tafel geveegd. We hebben daar niks mee gedaan, het is meer lacherig de revue gepasseerd. Ik kan me ook niet voorstellen dat dat werkt.” René Froger was niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Brandpunt/Broadcast Magazine

Bericht delen